Tahap Membuat Keputusan Organisasi

Mana-mana organisasi menghadapi membuat keputusan setiap hari. Organisasi membuat beberapa keputusan setelah melakukan banyak penelitian dan pemikiran awal, sementara membuat yang lain sebagai tunjuk perasaan sebagai reaksi terhadap situasi darurat. Kesan keputusan organisasi boleh jangka panjang dan jangka panjang, atau mungkin jangka pendek dan praktikal tidak disedari. Tidak kira apa hasil dari keputusan, seseorang harus memilikinya.

Kepimpinan

Kepemimpinan dalam organisasi boleh bermaksud pemilik perniagaan, dewan pengarah, presiden syarikat atau ketua pegawai eksekutif. Tidak kira siapa yang mewakili kepemimpinan sesebuah organisasi, dia akhirnya akan bertanggungjawab atas keputusan yang dibuat di mana-mana peringkat.

Pasukan kepemimpinan organisasi membuat keputusan strategik jangka panjang setelah mempertimbangkan faktor dalaman dan luaran. Trend industri, perubahan ekonomi, penawaran dan permintaan, masalah kakitangan dan tanggungjawab adalah semua pertimbangan yang dikaji oleh kepemimpinan. Setelah pasukan menentukan kesan faktor-faktor tersebut, mereka membuat keputusan yang diyakini akan memberi manfaat kepada organisasi dalam jangka masa panjang.

Pasukan Pengurusan

Pasukan pengurusan sering bertanggungjawab terhadap keputusan yang mempengaruhi operasi harian organisasi. Item seperti keperluan kakitangan, proses aliran kerja, sumber daya dan pengendalian acara sehari-hari jatuh ke bahu pengurus. Pemilik perniagaan meletakkan kepercayaannya kepada pengurus untuk menangani jenis keputusan ini agar dia tidak terjebak dengan masalah operasi sehari-hari. Pengurus yang baik dan terlatih yakin dapat membuat keputusan tanpa berunding dengan kepimpinan. Dia memahami keputusannya mungkin membawa akibat, tetapi dia mempunyai pengetahuan untuk membuat keputusan yang tepat yang terbaik untuk organisasi.

Jawatankuasa

Jawatankuasa diberi tanggungjawab membuat keputusan untuk projek atau isu tertentu. Ini adalah keputusan yang tidak dipandang ringan, dan memerlukan waktu yang cukup untuk penyelidikan dan penilaian. Sebuah organisasi memilih ahli jawatankuasa berdasarkan kepakaran dalam subjek, serta perwakilan di seluruh organisasi. Jawatankuasa ini menjalankan usaha yang wajar dalam menangani isu ini, menyiapkan laporan dan mencadangkan keputusan kepada kepemimpinan. Keputusan muktamad boleh kembali ke kepemimpinan, atau mungkin konsensus antara jawatankuasa dan kepemimpinan. Sekiranya jawatankuasa itu diberi autonomi, ia akan membuat keputusannya sendiri. Walau bagaimanapun, kepemimpinan masih memegang tanggungjawab utama untuk keputusan yang dibuat bagi pihak organisasi.

Konsensus Kumpulan

Organisasi yang berkembang maju dalam komunikasi terbuka akan meninjau konstituennya ketika mempertimbangkan keputusan. Maklum balas dari semua peringkat perniagaan dapat mengumpulkan perspektif yang berbeza yang akan membantu pemimpin membuat keputusan yang lebih berpendidikan.

Individu

Keputusan yang dibuat oleh individu dalam organisasi boleh menjadikan seseorang sebagai pahlawan atau menjadi penyebab kematiannya. Keputusan yang dibuat oleh individu sering merupakan reaksi terhadap situasi yang dianggap sebagai keadaan darurat. Sekiranya keadaannya mengerikan dan keputusan individu itu dapat menyelamatkan hari, ia dapat memberi kesan positif terhadap pendiriannya dalam organisasi ke depan. Sekiranya keputusan itu tidak betul, atau dibuat dengan tergesa-gesa, individu tersebut akan mengalami kehilangan kredibiliti di kalangan penyelia dan rakan sebaya. Pepatah "bertindak sekarang dan minta pengampunan kemudian" boleh menjadi tindakan yang berisiko, tetapi ada kalanya individu tersebut tidak mempunyai pilihan lain.