Definisi Perlindungan Kargo Lori Motor

Trak membawa kargo bernilai triliunan dolar setiap tahun, menurut Biro Perangkaan Pengangkutan AS. Orang atau syarikat yang mengangkut kargo bertanggungjawab atas apa-apa kargo yang rosak atau hilang, sehingga penghantaran tiba di destinasi terakhir dan ditandatangani oleh penerima. Kargo yang rosak atau hilang boleh menjadi mahal bagi syarikat pengangkut trak atau trak, sebab itulah pentingnya mereka mendapat liputan kargo yang baik sebagai sebahagian daripada rancangan insurans keseluruhan mereka.

Definisi

Perlindungan kargo trak bermotor adalah insurans liabiliti yang merangkumi kargo hingga had wang yang ditetapkan yang ditentukan truk ketika dia membeli polisi. Selain membayar kos kargo yang hilang atau rosak itu sendiri, beberapa polisi juga membayar kos untuk membuang serpihan atau bahan pencemar yang disebabkan oleh serpihan tersebut, jika beban secara tidak sengaja mendarat di jalan raya atau jalan air. Kerajaan persekutuan dan negeri menghendaki pengangkut trak untuk membeli insurans liabiliti utama, yang merupakan perlindungan insurans asas yang hanya merangkumi kecederaan atau kerosakan pada orang lain atau harta benda, ketika pengangkut kenderaan itu salah kerana kemalangan. Kerajaan persekutuan tidak menghendaki trak membawa insurans kargo trak bermotor. Tetapi syarikat yang menghantar barang mereka mungkin memerlukan pengangkut truk untuk memilikinya.

Pembawa Biasa dan Kontrak

The American Association of Insurance Services menyatakan bahawa polisi memberikan perlindungan tanggungjawab undang-undang untuk kedua-dua syarikat penerbangan biasa dan kontrak. Pengangkut biasa adalah pengangkut truk yang menawarkan perkhidmatannya kepada sesiapa sahaja yang mempunyai kargo untuk dihantar. Pembawa kontrak mengangkut hanya untuk pengirim tertentu berdasarkan kontrak yang dirundingkan. Tanggungjawab undang-undang yang dikenakan ke atas kedua-duanya berbeza. Tanpa perlindungan insurans kargo trak bermotor, syarikat penerbangan biasa bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan kecuali kerosakan atau kerugian akibat perbuatan Tuhan, seperti angin puting beliung; kerosakan atau kerugian akibat musuh awam, seperti tindakan perang terhadap negara; kerosakan atau kerugian akibat kesalahan pengirim, seperti muatan kargo yang tidak betul di trak; kerosakan atau kerugian disebabkan oleh maksiat yang wujud, seperti kerosakan produk kerana cuaca yang melampau; dan kerosakan atau kerugian disebabkan oleh pihak berkuasa awam, seperti pihak berkuasa 'meletakkan kargo di bawah karantina kerana disyaki tercemar. Syarat-syarat di mana pembawa kontrak bertanggungjawab secara khusus dinyatakan sebagai kontrak yang dimiliki oleh pengangkut trak dengan pengirim.

Bil Lading dan Kontrak

Untuk mengemukakan tuntutan setelah kehilangan atau kerosakan kargo, syarikat penerbangan biasa mesti memberikan salinan bil muatan ke pelaras tuntutan. Bil muatan adalah kontrak penghantaran dan resit untuk barang yang dihantar. Bil muatan memberikan perincian seperti tarikh barang dihantar, barang apa, tujuan dan tarikh penghantaran, serta nilai atau had dolar untuk liabiliti pengangkut. Untuk pembawa kontrak, perincian yang diberikan berbeza mengikut kontrak tertentu. Kontrak ini mesti diberikan kepada pelaras tuntutan semasa mengemukakan tuntutan.

Membeli

Membeli liputan kargo trak bermotor yang mencukupi dan sesuai boleh menjadi rumit. Polisi berbeza-beza bergantung pada muatan rata-rata, jenis komoditi yang diangkut, dan tempat barang diangkut. Item seperti pakaian, elektronik dan minuman keras mempunyai pengecualian dan batasan yang berbeza-beza, dengan sub-had dan potongan yang lebih tinggi. Pengecualian adalah peruntukan dalam kebijakan yang menghilangkan liputan untuk jenis aktiviti, harta benda atau kerosakan tertentu. Sebagai contoh, pengecualian adalah sekiranya syarikat insurans tidak akan melindungi kecurian pakaian, elektronik dan minuman keras sekiranya dicuri dari kenderaan tanpa pengawasan. Had adalah jumlah yang akan dibayar sepenuhnya oleh syarikat insurans untuk polisi tersebut. Sub-batasan adalah jumlah yang lebih kecil dan spesifik yang akan dibayar oleh syarikat insurans untuk kerosakan atau kerugian tertentu walaupun polisi mempunyai had yang lebih tinggi untuk item lain. Sebagai contoh,jika truk itu mempunyai polisi yang memberikan perlindungan terhad kepada $ 100,000, syarikat insurans mungkin termasuk peruntukan, atau sub-had, yang membatasi tanggungjawabnya untuk membayar alkohol atau komputer - keduanya dianggap sebagai komoditi pencurian tinggi - hingga $ 30,000. Kerana kerumitannya, liputan trak bermotor hanya boleh dibeli dari ejen yang pakar di dalamnya.