Cara Merancang Acara Perniagaan

Merancang acara perniagaan memerlukan perancangan dan organisasi. Sekiranya anda meluangkan masa untuk belajar merancang acara perniagaan, maka anda akan mendapati bahawa setiap acara perniagaan berturut-turut menjadi lebih mudah untuk dirancang. Acara perniagaan adalah pelaburan oleh syarikat anda dalam memasarkan produk atau aspek lain dari perniagaan anda. Untuk memaksimumkan pulangan pelaburan anda, anda perlu mengembangkan proses perancangan acara yang berjalan lancar.

1

Tentukan skop acara anda dengan menentukan jenis kesan yang ingin anda buat. Sebagai contoh, anda mungkin memutuskan bahawa pelancaran produk harus dilakukan di dewan besar sementara pesta penghargaan pelanggan tidak rasmi sesuai untuk gudang anda. Buat senarai pada sehelai kertas semua yang anda ingin capai dengan acara anda, dan kemudian gunakan senarai itu untuk menentukan ruang lingkup acara tersebut.

2

Kumpulkan senarai tetamu yang akan merangkumi setiap orang yang ingin anda jemput ke acara tersebut. Sekiranya anda merancang untuk mengadakan acara yang terbuka untuk umum, maka anda masih perlu menganggarkan pendapat anda mengenai kehadirannya.

3

Pertimbangkan tema untuk acara anda. Sebagai contoh, jika anda mengadakan acara penghargaan pelanggan, mungkin menarik untuk menjadikannya bola kostum. Apabila anda mengembangkan tema, anda boleh mula menentukan bagaimana anda mahu acara itu dihiasi.

4

Kembangkan senarai hiasan acara, pembesar suara dan kos persediaan, termasuk katering dan bantuan sewaan yang diperlukan untuk menjalankan acara. Pada ketika ini anda mengetahui ruang lingkup acara anda - berapa banyak orang yang anda ingin hadiri, dan jenis paparan dan hiasan apa. Ini akan membolehkan anda menentukan sama ada anda akan mengadakan acara di kemudahan anda, atau jika anda perlu menyewa dewan. Kos sewaan juga perlu diambil kira sebagai sebahagian daripada kos penyediaan acara anda.

5

Edarkan perihal acara di kalangan pekerja anda dan minta sukarelawan untuk membantu menjalankan acara tersebut. Semakin sedikit kakitangan yang perlu anda bayar, semakin banyak wang yang anda simpan untuk acara tersebut.

6

Tentukan bagaimana anda mahu mengiklankan acara anda. Sekiranya anda melakukan acara undangan sahaja, maka kos anda hanyalah untuk jemputan dan pos. Sekiranya anda melakukan acara yang terbuka untuk umum, maka anda perlu mengumpulkan senarai kos iklan untuk media, seperti radio, televisyen dan cetak.

7

Kumpulkan semua maklumat anda menjadi anggaran. Belanjawan harus mengandungi aspek terperinci mengenai bagaimana wang itu akan dibelanjakan, berapa kos setiap item baris dan jumlah keseluruhan acara tersebut. Tambahkan 20 peratus tambahan untuk semua kos untuk memungkinkan perubahan dalam rancangan atau masalah semasa perancangan dan pelaksanaan acara.