Cara Sponge dalam GIMP

Dari kad perniagaan hingga iklan ke laman web, reka bentuk grafik sangat diperlukan untuk perniagaan kecil. Pemilik perniagaan yang berhati-hati dengan pereka profesional yang mahal boleh beralih ke GIMP, perisian muat turun percuma yang secara rasmi dikenali sebagai Program Manipulasi Imej GNU, untuk membuat reka bentuk mereka sendiri. Walaupun GIMP mencerminkan ciri perisian reka bentuk grafik yang terkenal - dan mahal, nampaknya ia tidak mempunyai ciri span, yang biasanya meningkatkan ketepuan warna pada gambar. Walau bagaimanapun, penggunaan kreatif alat berus cat GIMP berfungsi untuk tujuan yang sama.

1

Klik "Fail" dan kemudian "Buka" untuk membuka gambar yang ingin anda manipulasi.

2

Pilih ikon kuas cat dari tetingkap kotak alat GIMP.

3

Klik anak panah pada menu Mod drop-down di menu pilihan alat kuas, yang muncul di kotak alat ketika kuas dipilih. Setelah pertama kali membuka, GIMP dan memilih kuas, mod akan ditetapkan ke "Normal."

4

Pilih "Ketepuan" dari Menu Mod.

5

Laraskan kelegapan kuas cat menggunakan gelangsar di menu pilihan alat. Mulakan dengan kelegapan sekitar 10 peratus.

6

Tukar warna kuas cat dengan mengklik kotak warna latar depan, yang bermula sebagai kotak hitam semasa anda membuka GIMP. Di tetingkap "Change Foreground Color" yang muncul ketika anda mengklik kotak hitam, pilih warna utama seperti merah atau biru. Memilih warna bukan primer dapat mengakibatkan penurunan gambar, seperti artifacting atau pixelation.

7

Arahkan kursor ke bahagian gambar yang ingin anda manipulasi; klik dan tahan butang tetikus kiri untuk melukis. Dengan tetapan yang diubah ini, kuas cat kini akan meningkatkan ketepuan warna gambar.

8

Sesuaikan kelegapan mengikut citarasa anda. Kelegapan yang lebih tinggi meningkatkan jumlah tepu warna sementara kelegapan yang lebih rendah mengurangkan jumlahnya.