Apakah Faedah Francais?

Sekiranya anda berminat untuk memulakan perniagaan pertama anda, anda mungkin tidak pasti bagaimana cara meneruskannya. Salah satu pilihan yang perlu dipertimbangkan adalah membeli francais, di mana anda mendapat hak untuk mengendalikan unit perniagaan individu syarikat induk. Anda mendapat bimbingan dan sokongan dari syarikat sebagai pertukaran untuk membayarnya peratusan dari penjualan anda dalam bentuk royalti.

Kaedah Terbukti

Francais memberikan anda format perniagaan yang terbukti untuk diikuti. Entiti dari mana anda membeli francais, yang dikenali sebagai francaisor, menyediakan prosedur operasi dan strategi pemasaran yang berjaya bagi unit lain. Ini menghilangkan banyak percubaan dan kesalahan yang berkaitan dengan memulakan perniagaan dari awal, dan juga banyak risiko.

Pengiktirafan jenama

Dari sudut pemasaran, francais menawarkan kelebihan pengiktirafan jenama. Oleh kerana anda memulakan operasi yang mempunyai nama jenama yang mapan, anda mungkin perlu mengeluarkan lebih sedikit wang dan usaha untuk menubuhkan nama tersebut kepada bakal pelanggan. Dalam banyak kes, pelanggan akan membeli produk atau perkhidmatan anda dari unit lain dalam rangkaian.

Latihan dan Sokongan

Francaisor akan memberikan latihan awal untuk anda dan pekerja anda mengenai operasi francais. Ini sangat bermanfaat sekiranya anda merupakan pemilik perniagaan pertama atau baru mengenal jenis perniagaan tertentu. Anda juga akan mendapat bantuan dalam memilih lokasi laman web anda dan mendapatkan pembiayaan, walaupun francaisor mungkin tidak akan memberikan pembiayaan untuk anda.

Iklan Korporat

Sekiranya anda membeli francais dari syarikat yang ditubuhkan secara nasional, anda boleh mendapat keuntungan daripada kempen pengiklanan syarikat itu sendiri. Contohnya, francaisor terkenal seperti McDonald's dan Burger King beriklan secara berterusan pada skala nasional, yang dapat membantu mengarahkan perniagaan ke unit anda. Anda mungkin juga dapat menambahkannya dengan kempen pemasaran tempatan anda sendiri.

Wilayah Terlindung

Apabila anda membeli unit francais, anda akan sering menikmati eksklusif di kawasan geografi tertentu seperti daerah. Ini memastikan bahawa anda tidak akan kehilangan perniagaan daripada francais yang dimiliki oleh entiti lain. Ini juga merupakan kelebihan jika anda ingin membuka beberapa unit francais dari masa ke masa di wilayah anda.