Cara Menulis kepada Pelanggan yang Dibatalkan

Sama ada perniagaan anda telah membuat marah pelanggan yang membeli produk runcit anda atau anda telah menjerumuskan hubungan dengan pelanggan utama yang anda berhutang dengan sebahagian besar pendapatan anda, rebutlah peluang untuk melakukan perbaikan dengan pelanggan yang dibatalkan. Adalah masuk akal perniagaan: kos untuk mengekalkan pelanggan sedia ada lebih rendah daripada mendapatkan pelanggan baru. Walaupun anda tidak memenangkan pelanggan anda, usaha jangkauan anda membantu mempertahankan reputasi anda. Namun, beberapa pagar tidak dapat diperbaiki. Jadilah mahir dalam mengenali bila anda telah melakukan semua yang anda mampu.

1

Berurusan dengan pantas. Apabila anda menyedari pelanggan telah ditipu, membuat aduan atau mencari kontraktor baru, masa untuk bertindak adalah sekarang. Setiap pemilik perniagaan menemui pelanggan yang marah yang membalas dengan mengambil perniagaan mereka. Ketahui bahawa semakin lama anda membenarkan pelanggan melihatnya, semakin banyak kerosakan yang akan anda lakukan terhadap jenama anda sendiri. Hormati bekas pelanggan anda dengan segera menangani aduannya.

2

Minta maaf. "Saya minta maaf" perlu datang dari anda, pemilik perniagaan. Sama ada anda mempunyai jawapan yang telah dibuat sebelumnya yang anda hantarkan melalui e-mel atau tulis, nama dan tandatangan anda mesti ada di dalamnya. Lebih baik lagi, angkat telefon dan panggil pelanggan untuk meminta maaf atas pengalamannya dengan syarikat itu. Ini bukan sahaja memperlihatkan integriti perniagaan anda kepada pelanggan yang dibatalkan, tetapi juga memberikan model untuk pekerja anda.

3

Terangkan mengapa kesilapan berlaku dan bertanggungjawab terhadapnya. Persepsi boleh membuat atau memutuskan hubungan, kadang-kadang lebih daripada fakta sebenar. Kemukakan pelanggan anda yang dibatalkan dengan maklumat mengenai apa yang berlaku dari perspektif anda dan jelaskan respons anda dari segi misi keseluruhan syarikat anda untuk memberikan perkhidmatan yang baik. Akui perasaan pelanggan anda mengenai perkara tersebut dan elakkan menyalahkan sesiapa. Beri kesempatan dan biarkan pelanggan anda yang dibatalkan mempunyai pendapatnya.

4

Panjangkan cabang zaitun. Hadirkan pelanggan dengan penyelesaian masalah dengan tawaran untuk menjadi pelanggan lagi. Pertimbangkan juga hanya bertanya apa yang boleh anda lakukan untuk menjadikan keadaan lebih baik. Dengarkan dia dan berunding tentang apa yang dapat anda lakukan dalam keadaan ini. Sekiranya semuanya gagal, setuju untuk terus berhubung dari semasa ke semasa, jika sesuai.