Cara Memulakan Perniagaan Makanan untuk Pergi

Sekiranya anda gemar memasak tetapi tidak dapat membayangkan waktu bekerja di restoran, perniagaan makan-pergi menawarkan faedah menjalankan operasi makanan tetapi juga mempunyai fleksibiliti yang cukup besar. Namun, anda mungkin memerlukan infrastruktur dan dapur komersial, tetapi anda tidak memerlukan hiasan dan hiasan di rumah, dan anda masih boleh memasak makanan yang enak dan memberi makan pelanggan yang berterima kasih.

Dapur Berlesen: Sungguh Perlu

Kemungkinan besar perniagaan makan-pergi anda memerlukan dapur komersial untuk beroperasi secara sah. Syarikat makanan kerap menguji keperluan ini. Sebagai contoh, syarikat berasaskan web, Josephine, yang menghubungkan tukang masak rumah dengan jiran yang berminat dengan makanan mereka, menghadapi masalah dengan keperluan jabatan kesihatan untuk dapur rumah, dan akhirnya perniagaan ditutup.

Banyak negeri mempunyai undang-undang dapur pondok, yang membolehkan anda menghasilkan makanan yang terhad dari dapur rumah berlesen, tetapi kemungkinannya biasanya terbatas pada proses bahaya rendah, seperti penaik dan pengetinan asid tinggi, jadi tidak mungkin anda Saya akan dapat melakukan banyak perniagaan dengan perniagaan kecuali anda bekerja di dapur komersial berlesen. Walaupun bekerja di dapur komersial akan menjadikannya lebih mahal untuk menguruskan perniagaan makan-pergi, ia akan membuka peluang untuk membuat makanan dalam jumlah yang lebih banyak dengan cekap dan selamat.

Pilihan Dapur Komersial

Sekiranya anda tidak mahu melabur puluhan ribu dolar merancang, melengkapkan dan melesenkan dapur, pertaruhan terbaik anda adalah mencari dapur sewa bersama. Biasanya, komisen ini dilengkapi sepenuhnya, dan disewa mengikut jam, hari atau bulan. Dapur bersama adalah pilihan yang bagus semasa anda membuat operasi makan-pergi-pergi atau jika visi jangka panjang anda agak terhad.

Sekiranya rancangan perniagaan anda merangkumi pertumbuhan yang berterusan dan pelaburan yang signifikan, hubungi jabatan kesihatan tempatan anda dan tanyakan mengenai keperluan pelesenan, kemudian mulailah mencari ruang dengan mempertimbangkan peraturan ini. Sekiranya anda menjumpai tempat yang sebelumnya menempatkan dapur atau restoran komersial, anda mungkin mempunyai banyak infrastruktur yang anda perlukan, seperti pengudaraan, penyambungan paip dan elektrik yang mencukupi.

Merancang Menu

Fokus menu anda pada jenis makanan tertentu atau pada jenis pelanggan tertentu, seperti vegetarian, ibu baru atau pekerja pejabat di kawasan pusat bandar. Sekiranya anda mempunyai konsep yang jelas, akan lebih mudah untuk mencari pelanggan yang mahukan jenis makanan yang anda tawarkan. Tentukan sama ada anda akan menawarkan makanan segar atau sejuk beku, dan kekerapan menu anda akan berubah. Sekiranya anda sudah mempunyai dapur, pastikan ia mempunyai ruang peti sejuk atau peti sejuk yang mencukupi untuk menyimpan jumlah yang anda ingin hasilkan.

Berhubung Dengan Pelanggan

Terdapat banyak cara untuk mendapatkan makanan untuk ditangani pelanggan. Anda boleh mengatur laluan penghantaran dan penghantaran mengikut jadual yang ditetapkan, seperti bulanan, mingguan atau bahkan setiap hari. Kemungkinan jadual penghantaran anda akan mempengaruhi sama ada anda menghantar makanan sejuk atau beku, atau panas dan siap dimakan. Anda juga boleh borong makanan sejuk untuk pergi ke kedai di kawasan anda. Ini juga memerlukan penghantaran, dan struktur harga anda akan berbeza, kerana anda perlu memberi ruang kepada peruncit untuk menambahkan markup tanpa membuat kos akhir melarang. Membuka kedai makan untuk pergi sendiri juga merupakan pilihan.