Apa yang Perlu Dilakukan jika Syarikat Mempunyai Baki Tunai Negatif?

Menguruskan aliran tunai perniagaan adalah seni dan sains. Baki tunai negatif boleh menjadi gejala perbelanjaan jangka pendek yang menghabiskan semua modal yang ada atau kekurangan keuntungan jangka panjang. Sekiranya masalah jangka pendek menyebabkan baki tunai negatif, masuk akal untuk mendapatkan pembiayaan yang mencukupi untuk mengatasi kekurangan. Sekiranya perniagaan menghadapi krisis aliran tunai yang berterusan, adalah idea yang baik untuk menilai semula sistem syarikat dan daya maju jangka panjang.

Pembukuan

Menyusun set buku terkini dan menyeluruh memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk menentukan sama ada baki tunai negatif anda adalah masalah jangka panjang atau jangka pendek. Sebagai tambahan kepada kunci kira-kira, yang menunjukkan sejauh mana baki tunai negatif dan sumber yang anda ada untuk memanfaatkan, anda harus menyediakan penyata untung rugi berkala. Ini memberitahu anda sama ada anda mengalami kekurangan pendapatan atau kekurangan wang tunai.

Pembiayaan

Pembiayaan dapat memberi anda modal yang anda perlukan untuk terus mengendalikan syarikat anda walaupun terdapat baki tunai yang negatif. Meminjam wang adalah pilihan yang masuk akal untuk menangani masalah aliran tunai jangka pendek, tetapi ia mungkin hanya akan memperburuk masalah jangka panjang dengan menambahkan caj kewangan ke dalam bil terkumpul anda. Pilihan pembiayaan perniagaan termasuk membayar bekalan dengan kad kredit perniagaan, mengambil pendahuluan tunai kad kredit, membuka kredit perniagaan, memohon pinjaman bank atau Pentadbiran Perniagaan Kecil atau meminjam dari rakan dan saudara.

Sistem

Banyak perniagaan berjaya menangani masalah keseimbangan tunai negatif dengan memperbaiki sistem syarikat. Dengan melihat objektif dan teliti bagaimana perniagaan anda beroperasi membolehkan anda menentukan sama ada anda membelanjakan sebahagian sumber terhad anda untuk perbelanjaan yang tidak perlu dan sama ada anda dapat melaksanakan kecekapan yang menjimatkan wang anda pada asas seperti bahan dan gaji. Memperbaiki sistem mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah aliran tunai segera, tetapi ia dapat mengelakkan anda daripada mengembangkan masalah serupa di masa depan.

Strategi Keluar

Sebilangan perniagaan menghadapi baki tunai negatif kerana perniagaan tersebut tidak dapat dilaksanakan. Sekiranya syarikat anda didasarkan pada model perniagaan yang tidak dapat menghasilkan modal yang cukup untuk beroperasi tanpa mendorong anda ke dalam hutang, mungkin sudah tiba masanya untuk mengurangkan kerugian anda dan meneruskannya. Menutup perniagaan boleh menyakitkan secara emosional dan kewangan, tetapi lebih baik hidup dalam penolakan dan terus beroperasi syarikat yang akhirnya tidak mampu memberikan apa yang anda perlukan.