Bagaimana Pembaca Kod Bar berfungsi?

Ramai yang tidak ingat ketika barang runcit, buku, pakaian dan setiap barang lain yang dijual ditandai dengan tanda harga yang dibaca oleh pegawai. Hampir setiap produk yang dihasilkan dihasilkan dengan beberapa variasi Kod Produk Sejagat, yang biasanya disebut kod bar, yang merupakan rangkaian jalur hitam dan putih yang diterjemahkan oleh pembaca elektronik sebagai nombor.

Kod Bar Adalah Jalur

Kod bar adalah rangkaian jalur hitam dan putih dengan lebar yang berbeza-beza yang dicap ke item atau dicetak pada label. Setiap kod bar mempunyai bar permulaan dan bar berhenti untuk memberitahu pembaca cara kod itu diimbas. Garis-garis di antara permulaan dan berhenti mewakili nombor, yang di Amerika paling sering menggunakan corak yang disebut Universal Product Code A.

Tiga Bahagian Pembaca

Pembaca atau pengimbas mempunyai tiga komponen asas: sistem pencahayaan, sensor / penukar dan penyahkod. Sistem pencahayaan memfokuskan cahaya pada atau melalui kod bar dan menghasilkan isyarat elektrik dengan voltan yang berbeza-beza. Sensor / penukar menerjemahkan impuls elektrik ke dalam isyarat digital. Penyahkod mengesahkan isyarat, mengubahnya menjadi format ASCII dan memasukkannya ke komputer.

Jenis Pengimbas

Empat jenis pengimbas atau pembaca digunakan untuk mentafsirkan kod bar. Pena atau tongkat dipindahkan melintasi kod bar untuk mengambil gambar; mereka biasanya dipasang pada peranti asas dengan tali pusat. Pengimbas laser menggunakan sinar laser untuk sumber cahaya. CCD atau pengimbas peranti yang digabungkan dengan caj berfungsi sama seperti kamera digital dengan lensa elektronik yang mengukur cahaya dari kod bar. Sistem berasaskan kamera sebenarnya merakam gambar pada kamera video kecil dan kemudian menerjemahkannya.

Jalur Adalah Nombor

Jalur pada kod bar mewakili nombor dari sifar hingga 9. Pembaca kod bar mencatatkan tiga jenis maklumat: negara asal (kod berbeza dari satu negara ke negara lain), pengeluar produk dan produk tertentu yang dapat dipadankan oleh komputer pangkalan data dengan harga dan maklumat lain. Setiap produk mempunyai pengecam unik.

Pembaca Di Mana-Mana

Pembaca kod bar digunakan di tempat pembayaran dan terminal tempat penjualan lain untuk mencatat harga dan memberi bil kepada pelanggan. Mereka juga digunakan untuk merekod inventori, menghasilkan pesanan untuk barang pengganti, mengenal pasti tiket penerbangan dan penumpang, memeriksa dan mengesan buku perpustakaan atau hampir semua tujuan lain di mana item harus dikenal pasti dan direkodkan dengan betul.

Tempat Pengimbas

Jenis pengimbas yang paling biasa adalah beberapa unit pemasangan tetap yang dipasang pada tempat pembayaran atau tempat penjualan atau pintu masuk yang serupa. Pengimbas tongkat sering digunakan di mana objek besar, seperti kayu atau bekalan bangunan, mesti diimbas. Beberapa versi tongkat yang lebih baru tanpa wayar, tetapi teknologi membaca atau mengimbas pada dasarnya sama.