Kelebihan & Kekurangan Kaedah Penyumberan Pengurus Projek

Sumber produk melibatkan pemilihan pembekal untuk barang serta perjanjian mengenai spesifikasi produk dan penghantarannya. Ini juga boleh melibatkan sumber perkhidmatan yang digunakan dalam menghasilkan dan memasarkan produk. Kaedah sumber terbaik bergantung pada konteksnya, kerana masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Oleh itu, kaedah sumber sering berubah dari masa ke masa apabila syarikat berkembang.

Sumber Dalam Rumah

Sumber dalam syarikat boleh melibatkan koordinasi proses pengeluaran yang luas serta kemudahan dan peralatan yang mencukupi. Membeli kemudahan tersebut dan mengambil kakitangan yang berkelayakan mungkin memerlukan dana dan masa yang besar, kemungkinan kerugian. Walau bagaimanapun, sumber dalaman memberikan kawalan yang tinggi kepada syarikat terhadap proses pembekalan dan akhirnya dapat mengurangkan kos kerana syarikat tidak membayar orang lain untuk melakukan pekerjaan. Mengawal lebih banyak aspek rantaian bekalan disebut integrasi rantaian nilai. Menghasilkan barang secara dalaman juga membolehkan syarikat menyimpan pengetahuan jika pembuatan produk mereka bergantung pada teknologi yang dibangunkan secara dalaman. Dalam kes seperti itu, syarikat biasanya masih harus menggunakan sumber bahan langsung, yang merupakan pembelian bahan yang digunakan untuk membuat produk.

Penyumberan Luar

Membeli barang atau produk siap dari pembekal boleh menjadi kelebihan utama jika pembuatan produk syarikat sangat kompleks. Dengan penyumberan luar, firma dapat mempermudah operasi mereka. Cabaran penyumberan luar termasuk mengetahui apakah bahan dihasilkan secara lestari dan mematuhi peraturan dan piawaian yang berlaku. Firma dengan cepat dapat memperoleh publisiti negatif jika pembekal luar pesisir mereka melanggar hak asasi manusia, misalnya.

Penyesuaian

Pengurus projek sering bekerjasama dengan pembekal untuk menyesuaikan barang daripada membeli barang yang telah dirancang. Pelanggan yang membeli produk mungkin berpeluang untuk menyesuaikan produk dengan cara yang sangat spesifik. Kepuasan pelanggan adalah kelebihan utama strategi ini. Pengurus projek mesti bekerjasama rapat dengan syarikat pembuatan barang tersebut. Satu kelemahan besar ialah jika syarikat pembuatan menghentikan operasi atau kenaikan harga, pengurus projek mungkin mengalami kesukaran besar untuk mencari syarikat untuk mengisi peranan itu.

Sumber Persaingan

Dalam sumber yang kompetitif, pengurus projek menumpukan pada penggunaan leverage kewangan untuk mendorong perjanjian terbaik dengan pembekal. Harga menjadi titik fokus, dan syarikat tidak semestinya mengharapkan hubungan jangka panjang. Ini dapat membantu pengurus projek untuk mendapatkan tawaran terbaik, tetapi mungkin membatasi inovasi dan kerjasama dalam reka bentuk produk.

Sumber Kolaboratif

Sebaliknya, sumber kolaboratif bertujuan untuk menjalin hubungan jangka panjang dan saling menguntungkan dengan pembekal. Syarikat-syarikat tersebut bekerjasama untuk menghasilkan produk yang inovatif. Ini membantu pengurus produk untuk membezakan produk firma daripada produk pesaing dan mewujudkan sumber bekalan yang boleh dipercayai. Pengurus produk mungkin membayar lebih banyak untuk barang tersebut, tetapi hubungan positif antara firma sering kali menghasilkan kualiti produk yang lebih besar, yang berpotensi meningkatkan pengembalian.