Cara Memiliki Salon Pendandan Rambut

Ramai orang kerap mengunjungi salun rambut untuk menjaga penampilan mereka tanpa mengira anggaran yang ketat. Atas sebab ini, industri pendandan rambut terus mengalami pertumbuhan ekonomi yang sukar. Ini menjadikan salun rambut merupakan perniagaan yang layak untuk mana-mana pengusaha dengan minat dan modal untuk memulakannya. Pengalaman sebagai penata rambut sangat membantu, tetapi tidak perlu memiliki kemahiran menata rambut untuk memiliki salun rambut. Kemahiran pengurusan lebih penting bagi pemilik salun rambut yang berjaya.

1

Sediakan rancangan perniagaan. Rancangan ini berfungsi sebagai panduan perniagaan anda, dan pernyataan untuk pelabur dan pemberi pinjaman yang berpotensi. Ini merangkumi maklumat seperti tujuan anda untuk salun, mengapa ia dapat dicapai dan bagaimana anda merancang untuk mencapainya. Ini membantu anda mengenal pasti kemungkinan kesalahan dan membuat pembetulan untuk mengelakkan masalah di masa depan.

2

Dapatkan modal untuk pelaburan anda. Kos memulakan salun bergantung pada jenis salun yang anda mahukan, tetapi biasanya jumlahnya banyak. Anda boleh mendapatkan pinjaman dari institusi kewangan atau pemberi pinjaman swasta. Anda juga mungkin mendapat pembiayaan daripada pelabur.

3

Beli francais dari rangkaian salun rambut jika anda ingin menjadi sebahagian daripada syarikat yang sudah mapan. Anda dapat menarik pelanggan berdasarkan nama jenama yang dikenali, tetapi syarikat induk mengawal beberapa aspek perniagaan, seperti pengiklanan dan pemasaran. Pemilik francais perlu membayar yuran francais awal, royalti dan lain-lain yuran. Mereka juga harus menjalankan perniagaan mereka mengikut peraturan syarikat induk.

4

Buka salun anda sendiri sekiranya anda adalah penata rambut berlesen dan lebih suka menjalankan perniagaan bebas. Pilihan ini melibatkan mencari harta tanah untuk disewa di kawasan komersial, membeli peralatan dan bekalan, dan iklan untuk pelanggan. Anda mempunyai kebebasan untuk menjalankan perniagaan seperti yang anda mahukan tetapi, kerana anda bermula dari awal, kejayaan anda bergantung pada kualiti perkhidmatan yang anda berikan.

5

Beli salun yang sudah ada jika anda tidak mahu bermula dari awal. Pemilik salun menjual perniagaan mereka dengan pelbagai alasan, mulai dari kegagalan hingga persaraan. Beberapa kelebihan membeli perniagaan seperti itu adalah nama mapan, pelanggan, peralatan apa pun yang disertakan dan lokasinya. Walau bagaimanapun, kelemahan ada ketika membeli perniagaan yang mapan juga. Contohnya, jika salon tersebut gagal di bawah pemilikan sebelumnya, maka mungkin sukar untuk menarik pelanggan baru. Harga pembelian bergantung pada jumlah kejayaan yang dialami pemilik sebelumnya.

6

Sewa ruang komersial dan sewa bilik untuk penata rambut. Ini adalah pilihan yang sesuai untuk usahawan yang tidak bergaya rambut atau tidak mahu memberikan perkhidmatan secara peribadi. Pengusaha menyediakan bangunan, lesen perniagaan, utiliti dan beberapa peralatan sementara stylist membeli bekalan mereka sendiri dan mendapatkan pelanggan mereka sendiri.

7

Dapatkan lesen perniagaan dan izin dari bandar. Sekiranya anda memulakan perniagaan baru, pastikan lokasi tersebut mematuhi undang-undang pengezonan tempatan. Beli peralatan dan bekalan yang anda perlukan. Ambil kakitangan, seperti penyambut tetamu dan penata rambut lain, jika perlu. Sekiranya anda menyewa gerai di salun anda, iklankan stesen yang ada.

8

Iklankan perkhidmatan anda untuk mendapatkan pelanggan. Gunakan saluran iklan seperti bahagian iklan tempatan, risalah dan kad perniagaan. Anda juga boleh beriklan melalui pelanggan anda. Tawarkan insentif untuk bantuan mereka, seperti potongan pada sesi penggayaan masa depan atau produk penggayaan rambut percuma.