Apakah Sijil Pelesenan Perisian?

Berbeza dengan yang anda percayai, membeli perisian jarang bermaksud anda memilikinya. Pada hakikatnya, perisian yang paling sering dimiliki oleh syarikat atau pembangun dan apa yang anda beli adalah sijil lesen perisian, yang memberi anda hak untuk memasangnya dan menggunakannya. Pemahaman penuh tentang apa ini artinya dan cara mematuhi syaratnya sangat penting, kerana jika tidak mematuhi syarat-syarat sijil lesen perisian boleh menjadikan anda sebagai perompak perisian dan menjadikan anda dalam masalah undang-undang yang serius.

Pengenalan

Sekatan pelesenan perisian biasanya berlaku untuk perisian dengan perlindungan hak cipta tetapi tidak untuk perisian sumber bebas atau terbuka. Biasanya tidak ada salahnya perbedaan antara keduanya, kerana perisian hak cipta jarang percuma dan selalu membawa perjanjian pengguna akhir. Selalunya, anda tidak boleh memulakan proses memasang perisian sehingga anda bersetuju dengan syaratnya. Sijil pelesenan perisian adalah perjanjian yang sah dan mengikat dan inilah yang membuat anda menghadapi masalah sekiranya anda gagal mematuhi.

Fakta

Sijil pelesenan - kadangkala disebut sijil kelayakan lesen - memberikan maklumat mengenai syarat-syarat perjanjian anda dan memberikan arahan mengenai cara mengaktifkan kunci lesen anda semasa atau selepas anda memasang perisian. Walaupun banyak yang sukar dibaca, kebanyakan perjanjian mengandungi beberapa perkara penting. Ini termasuk maklumat mengenai jumlah komputer di mana anda dapat memasang perisian dan seberapa sering, sama ada anda dapat membuat salinan perisian, sama ada anda dapat melihat dan / atau mengubah kod sumber dengan cara apa pun dan sama ada anda boleh menjual semula perisian.

Jenis-Jenis

Tidak semua sijil pelesenan adalah sama. Kategori umum merangkumi sijil perlesenan individu, multiuser dan rangkaian. Biasanya, lesen individu membolehkan anda memasang perisian pada satu komputer yang bukan merupakan sebahagian daripada rangkaian. Walaupun jumlah pemasangan yang diizinkan oleh setiap pengeluar berbeza-beza, anda tidak dapat menyalin, mengubah atau menjual kembali perisian. Sijil lesen multiuser dan rangkaian lebih rumit, selalunya melibatkan syarat yang anda rundingkan sebelum pembelian dengan ejen penjualan pengeluar.

Amaran

Syarikat perisian memandang serius sijil pelesenan perisian. Untuk mengelakkan pelanggaran, pengeluar sering memasukkan kod dalam perisian yang dapat mengesan dan berusaha mencegah pelanggaran, seperti kegagalan pemasangan setelah anda memasang sebilangan kali dan kod "tanpa salinan". Namun, jika anda melakukan pelanggaran seperti menyalin perisian dan terperangkap, anda akan menghadapi kemungkinan denda hingga $ 150,000 untuk setiap tajuk yang anda salin. Pelanggaran lain boleh menyebabkan denda hingga $ 250,000 dan / atau lima tahun penjara.