Cara Mendekati Perniagaan untuk Menjual Produk

Kesan pertama yang kuat akan meningkatkan peluang anda menjual produk anda ke perniagaan. Mengetahui bagaimana mendekati perniagaan dan tidak memenuhi keperluannya adalah ciri utama jurujual yang berjaya. Mempelajari pendekatan ini lebih mencabar daripada melaksanakannya. Setelah menyempurnakan nada, anda perlu belajar untuk menunjukkan keyakinan. Sekiranya anda mempercayai apa yang anda jual, perniagaan akan mempercayainya. Sekiranya anda tidak yakin, anda mungkin akan pergi tanpa membuat penjualan.

1

Pilih contoh produk terbaik dari inventori anda. Pastikan produk tidak berfungsi dengan baik, berkualiti dan berkualiti tinggi.

2

Reka persembahan yang sesuai dengan produk anda. Sama ada susunkan sampel dalam urutan yang menarik, logik, atau susun portfolio yang dengan jelas memaparkan gambar-gambar dari apa yang anda tawarkan. Paparan anda pasti tidak akan meragukan kualiti dan kegunaan produk anda. Produk harus dikumpulkan mengikut jenis, harga atau gaya.

3

Pilih syarikat yang anda rasa dapat memanfaatkan produk anda. Mulakan dengan syarikat di lokasi geografi anda. Sekiranya berjaya, anda akan membuat sebilangan kenalan yang boleh anda gunakan untuk menjana petunjuk lebih lanjut.

4

Tulis skrip panggilan dingin. Ini adalah nada umum yang akan anda buat ketika anda menghubungi syarikat. Jangan membaca kata-kata ini kerana ia akan terdengar buatan dan terpaksa. Gunakannya sebagai panduan umum. Berlatih dengan kuat beberapa kali sebelum membuat panggilan.

5

Tulis senarai soalan yang anda fikir syarikat mungkin tanyakan semasa panggilan awal. Tentukan cara terbaik untuk menjawabnya dan tuliskan juga. Bersedia akan memungkinkan pendekatan yang lebih berkesan.

6

Hubungi syarikat sasaran anda dan buat usaha anda. Bersedia untuk menyesuaikan diri dengan soalan yang mungkin diajukan oleh penyambut tetamu. Sekiranya anda mendapat soalan yang belum pernah anda terima, tambahkan ke senarai anda. Buat janji temu untuk mempromosikan produk anda sekiranya syarikat terbuka untuk persembahan.

7

Berpakaian secara profesional pada hari persembahan. Pakai pakaian yang bersih dan ditekan, dan pastikan mencukur, jika perlu, dan gayakan rambut anda dengan betul. Pastikan persembahan anda teratur dan bersih.

8

Tiba di syarikat beberapa minit lebih awal. Sekiranya anda tiba terlalu awal, anda berisiko kelihatan berlebihan dan memerlukan. Sekiranya anda tiba lewat, ia kelihatan tidak profesional.

9

Persembahkan produk anda dengan yakin. Sekiranya anda tidak percaya dengan apa yang anda jual, syarikat itu juga tidak akan percaya.

10

Kaji pembentangan anda setelah selesai. Nilai apa yang berjaya dan apa yang boleh diperbaiki. Gunakan pengalaman untuk meningkatkan pada masa berikutnya anda mendekati syarikat untuk menjual produk anda.