Cara Membersihkan Goresan Komputer

Anda menggunakan komputer anda setiap hari untuk tugas yang berkaitan dengan perniagaan termasuk memeriksa e-mel, mengimbangkan kewangan dan mengerjakan projek. Sekiranya monitor LCD komputer anda tergores, sukar untuk melihat apa yang ada di skrin. Goresan teruk menghalang kerja anda dan boleh menjejaskan produktiviti anda. Sekiranya komputer anda mempunyai cetakan berkilat, ia juga mudah tergores. Goresan casing komputer tidak mempengaruhi prestasi mesin tetapi kelihatan tidak menarik dan boleh mempengaruhi nilai penjualan semula. Jeli petroleum dan cat plastik akan membantu anda menghilangkan calar dan menjadikan komputer anda kelihatan seperti yang baru.

Monitor LCD

1

Campurkan bahagian alkohol gosok dan air suling yang sama rata. Lembapkan kain dengan campuran.

2

Lap skrin monitor dengan kain untuk menghilangkan habuk dan noda. Biarkan skrin kering.

3

Lap sebilangan jeli petroleum pada kain bersih. Gosokkan jeli petroleum dengan lembut ke calar. Ini mengisi calar dan menjadikannya kurang ketara.

4

Sapukan sebatian gosok secara automatik pada calar yang lebih besar jika jeli petroleum tidak mengisinya. Gunakan kain bersih untuk menggosok sebatian tersebut ke calar.

5

Celupkan hujung berus cat kecil atau sehelai kertas yang digulung nipis ke dalam botol lakuer jernih.

6

Tuangkan lakuer yang bersih ke calar besar. Biarkan lakuer kering.

Bekas komputer

1

Basahkan kain bersih dengan air suling dan lap dengan lembut sarung komputer untuk menghilangkan habuk, noda dan sisa-sisa lain. Sapukan beberapa tetes sabun cair ke kain untuk menghilangkan noda degil.

2

Periksa casing dengan teliti, cari calar halus dan lekukan yang mendalam. Anda dapat merasakan lekukan yang mendalam dengan menggerakkan hujung jari atau kuku di atas casing.

3

Sapukan beberapa tetes penghilang calar halus ke kain bersih dan gosokkan bahan tersebut ke calar halus menggunakan gerakan bulat.

4

Tambahkan beberapa tetes penghilang calar berat ke kain bersih. Lap calar dalam atau besar dengan penyelesaian ini. Goresan tidak akan hilang sepenuhnya, tetapi langkah ini akan menjadikannya kurang jelas.

5

Basahkan kain bersih dengan cat halus. Lap semua calar dengan cat dan biarkan casing kering.