Cara Menulis Panduan Buku Panduan Dasar Syarikat

Membuat buku panduan dasar syarikat mungkin seperti permulaan birokrasi dan karenah, tetapi ia boleh bermula sebagai proses mudah yang membantu mewujudkan syarikat yang lebih teratur. Buku panduan dasar syarikat mempunyai banyak kegunaan, termasuk membantu mengorientasikan pekerja baru, memberi panduan bertulis kepada pengurus anda dan membantu pekerja anda beroperasi tanpa kekeliruan. Dengan menggunakan templat yang boleh dipercayai sebagai panduan, anda boleh membuat polisi syarikat yang sesuai untuk perniagaan anda.

Mulakan Dengan Templat

Organisasi sumber manusia yang berwibawa, agensi kerajaan dan institusi akademik menawarkan templat dan panduan dasar syarikat berdasarkan amalan terbaik untuk membuat buku panduan pekerja. Templat ini mengandungi tema umum - berdasarkan percubaan dan kesilapan banyak syarikat selama beberapa dekad - yang dapat anda sesuaikan dengan cepat dengan keperluan anda. Anda dapat mencari dokumen di perpustakaan tempatan anda atau di Internet, dan anda mungkin dapat membuat sebahagian besar buku panduan anda menggunakan sumber-sumber ini.

Kaji semula Kewajipan Anda

Berdasarkan keadaan di mana anda berada, anda mempunyai pelbagai kewajiban undang-undang mengenai waktu kerja, syarat dan gaji. Anda juga mesti mengikuti garis panduan persekutuan yang mengatur perniagaan anda. Lawati laman web jabatan tenaga kerja negeri anda untuk mencari peraturan dan garis panduan yang merangkumi anda. Lawati laman web Suruhanjaya Pekerjaan Peluang Sama, Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan Jabatan Tenaga Kerja AS untuk mendapatkan cadangan mengenai apa yang perlu disertakan dalam dokumen anda.

Kaji Keperluan Khusus Anda

Setiap syarikat mesti menyesuaikan amalan terbaik pekerja dengan keadaan tertentu. Kaji masalah dan persoalan umum yang timbul di tempat kerja anda dan senaraikannya untuk dimasukkan ke dalam buku panduan syarikat anda. Pertimbangkan topik seperti kehadiran, pakaian, prosedur pembayaran balik perbelanjaan, waktu cuti, ulasan tahunan, proses rungutan, rehat, dasar merokok, keselamatan, penggunaan peribadi aset syarikat, penggunaan Internet dan e-mel, mengumpulkan gaji, rantai perintah, tempat letak kenderaan, cepat gaji transit, penutupan cuaca, pemberian faedah, konflik kepentingan dan persaudaraan.

Dapatkan Maklum Balas

Orang-orang yang perlu mengikuti peraturan di buku panduan syarikat anda harus memberikan maklum balas semasa disusun. Mulakan dengan pengurus anda untuk mengatasi masalah mereka. Minta input daripada pekerja anda, memberitahu mereka bahawa anda membuat buku panduan untuk kepentingan mereka dan juga milik anda. Kongsi draf pertama buku panduan anda dengan pengurus dan pekerja terpilih untuk menentukan sama ada anda telah meninggalkan sesuatu atau ada yang membingungkan. Dapatkan input dari peguam anda mengenai draf akhir sebelum anda melepaskannya.

Perkenalkannya

Bantu pekerja anda merasa kurang terintimidasi dengan dasar baru anda dengan mengadakan mesyuarat syarikat untuk menyemak buku panduan baru. Beritahu kakitangan anda bahawa anda meminta input mereka dan terangkan mengapa anda merasa perlu membuat garis panduan dasar syarikat. Berikan ringkasan kandungannya yang paling penting dan beri pekerja satu atau dua hari untuk menyemak buku panduan sebelum meminta mereka menandatangani pengakuan bahawa mereka telah membacanya, memahaminya dan bersetuju dengan syaratnya.