Bagaimana Amazon Menggunakan E-Perniagaan untuk B2B

Amazon menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan kepada perniagaan dan individu di seluruh dunia. Sebagai peruncit dalam talian dan pihak ketiga, produk Amazon merangkumi buku dan muzik hingga perabot dan pakaian. E-perniagaan ini beroperasi di bawah beberapa model perniagaan, semuanya dirancang untuk menangkap dan mengekalkan pelanggan sambil mengikuti permintaan pelanggan teknologi yang terus berkembang.

Jualan Dalam Talian

Perkhidmatan runcit dalam talian Amazon membolehkan perniagaan menjual produk mereka di platform yang sama dengan peruncit Amazon, Amazon.com. Setelah membuat akaun, perniagaan dapat memuat naik inventori produk mereka, menjual produk mereka dan menangkap pembayaran secara dalam talian. Pilihan pembayaran Amazon ada. Penjual juga mempunyai pilihan untuk menggunakan Kedai Web Amazon, yang membolehkan penjual memperoleh keuntungan dari pengoptimuman mesin pencari dan organisasi backend.

Program Gabungan

Amazon menawarkan program afiliasi yang membolehkan perniagaan memperoleh pendapatan dengan mengiklankan produk Amazon dan peruncit dalam taliannya. Perniagaan ini mendapat bayaran rujukan ketika pengguna membeli barang Amazon setelah mengklik pada pautan iklan afiliasi.

Penerbitan

Pada tahun 2011, Amazon melancarkan laman penerbitan sendiri. Laman web e-perniagaan ini membolehkan penulis menerbitkan sendiri dan menjual buku, filem dan muzik mereka secara dalam talian. Penulis mesti hak cipta karya mereka sebelum diterbitkan. Pilihan penerbitan sendiri merangkumi penyelesaian iklan dan pembayaran yang mencerminkan pilihan peruncit Amazon. Amazon menyediakan pilihan penerbitan percuma dan memperoleh penghasilannya melalui yuran penghantaran kecil dan pembayaran royalti.

Program Pemenuhan

Program pemenuhan Amazon membolehkan perniagaan menyimpan dan menghantar produk mereka dari pusat pemenuhan Amazon. Perniagaan menghantar produk mereka ke pusat pemenuhan Amazon, dan barang-barang tersebut dikatalogkan ke dalam sistem Amazon. Perniagaan boleh menjual produk mereka melalui Amazon.com atau menyelesaikan penjualan melalui kaedah mereka sendiri. Apabila barang dijual, Amazon memenuhi pesanan dan menghantar produk terus ke pelanggan perniagaan. Perniagaan dapat mengesan pemenuhan melalui sistem pejabat belakang Amazon.

B2B

Amazon menjalin hubungan perniagaan dengan perniagaan dari pelbagai saiz, dari syarikat milik tunggal hingga syarikat. Perniagaan baru dan tidak mapan dapat bermula dengan akaun peribadi dan kemudian naik taraf ke akaun perniagaan apabila penjualan mereka meningkat. Pelbagai platform dan perkhidmatan Amazon adalah asas bagi banyak perniagaan dan sekutu Amazon. Perniagaan ini mendapat keuntungan dari pendedahan pelanggan dan peningkatan peluang penjualan sementara Amazon memperoleh pendapatan melalui penjualan produknya sendiri, serta melalui pendapatan dari keahlian, yuran, royalti dan komisen.