Hak Pekerja dalam Demosi

Menurunkan pekerja adalah salah satu perkara paling sukar untuk dilakukan oleh majikan kerana ia boleh menyebabkan pekerja yang tidak berpuas hati yang bekerja perlahan, bertindak buruk terhadap syarikat atau bahkan mungkin menyabot pekerjaannya, menurut Tech Republic. Anda mempunyai hak untuk menurunkan pekerja, tetapi anda mesti memastikan anda melakukannya dengan cara yang tidak melanggar hak sivil pekerja.

Penafian

Pekerja berhak ke tempat kerja bebas diskriminasi kerana beberapa undang-undang persekutuan, seperti Akta Hak Sivil 1964, menurut Lawyers.com. Sekiranya pemilik perniagaan kecil menurunkan pekerja, dia harus berhati-hati dengan menurunkan orang yang dikaitkan dengan kumpulan persekutuan yang dilindungi, seperti ibu mengandung atau orang berusia lebih dari 40 tahun. Anda boleh menurunkan orang dari kumpulan yang dilindungi, tetapi anda mesti memastikan bahawa ada yang jelas alasan selain daripada status mereka untuk penurunan pangkat, menurut Lawyers.com

Akta Cuti Perubatan Keluarga

Perniagaan kecil mesti berhati-hati ketika seseorang kembali atau sedang cuti sakit dan Akta Cuti Keluarga dan Perubatan (FMLA) terpakai untuk perniagaan anda, menurut Rapid Learning Institute. FMLA menjamin perlindungan tertentu bagi pekerja yang cuti perubatan, seperti cuti 12 minggu dan hak untuk mengekalkan pekerjaan lama mereka. Kecuali perniagaan dapat membuktikan penurunan harga diri adalah keperluan perniagaan, menurunkan pekerja pada cuti FMLA dapat dilihat sebagai diskriminasi.

Veteran

Veteran mempunyai undang-undang persekutuan khas, seperti Akta Pekerjaan dan Pengangguran Perkhidmatan Seragam, yang melindungi mereka dari demotasi kerana komitmen tentera mereka, menurut Business Management Daily Semasa menurunkan pekerja yang kembali dari tugas ketenteraan, pekerja tersebut berhak untuk memberi notis dan mendengar untuk pemulihan sekiranya dia mengemukakan aduan.

Kesan

Sekiranya anda melanggar hak pekerja dalam diskriminasi, anda akan menghadapi hukuman dan siasatan oleh Equal Opportunity Employment Commission (EEOC), menurut Lawyers.com. Walaupun EEOC tidak menemui kesalahan dalam penyiasatannya, pekerja tersebut masih mempunyai hak untuk menuntut majikan menggunakan peguam swasta.

Petua

Sekiranya pekerja mengemukakan aduan penurunan pangkat yang salah, pastikan untuk tidak membalas pekerja tersebut, seperti dengan pemberhentian kerja. Menurunkan pekerja yang tergolong dalam kumpulan yang dilindungi memerlukan kertas kerja yang lebih terperinci daripada menurunkan pekerja biasa. Anda harus membuat catatan mengenai alasan penurunan pangkat dan berkomunikasi dengan pekerja bahawa ini bukan kerana statusnya.