Apa Perbelanjaan Perniagaan Yang Boleh Dikurangkan?

Terdapat banyak perbelanjaan perniagaan yang boleh anda tolak untuk tujuan cukai. Anda perlu memantau perbelanjaan ini bersama dengan semua hasil untuk melengkapkan penyata cukai pendapatan anda dengan betul. Anda boleh memotong 100 peratus daripada banyak perbelanjaan perniagaan, dan ada formula tertentu untuk mengira potongan yang dibenarkan untuk perbelanjaan perniagaan lain. Dapatkan salinan penerbitan 535 dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri semasa menyelesaikan cukai anda.

Perbelanjaan Buruh Langsung

Semua perbelanjaan buruh langsung ditolak cukai. Perbelanjaan pekerja langsung merangkumi gaji dan komisen pengurus dan kakitangan penjualan. Pekerja langsung juga merangkumi upah setiap jam dan pembayaran lebih masa yang dibuat kepada pekerja kilang. Anda boleh menghapuskan wang yang anda sumbangkan untuk pencen dan anuiti juga, menurut Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Kos Produk

Semua produk yang anda beli dari pemborong atau pengeluar untuk dijual semula boleh ditolak cukai. Anda akan menyenaraikan perbelanjaan ini di bawah "kos barang yang dijual" pada borang cukai anda. Anda mempunyai dua kaedah untuk mengurangkan kos produk: "tunai" atau "kos barang yang dijual." Kedua-duanya boleh didapati di borang "Jadual C" yang diterbitkan oleh Internal Revenue Service. Kos produk yang anda tolak menggunakan kaedah tunai harus ditolak mengikut kos semasa anda membelinya. Anda mesti menganggarkan nilai inventori anda pada awal dan akhir tahun apabila menggunakan kaedah kos penjualan barang.

Mengiklankan

Anda boleh memotong 100 peratus perbelanjaan iklan anda untuk tujuan cukai. Perbelanjaan iklan mungkin termasuk wang yang anda belanjakan untuk iklan surat khabar, majalah, televisyen, radio dan Internet. Anda juga boleh memotong 100 peratus kempen mel langsung, termasuk kos percetakan dan pos. Walau bagaimanapun, anda perlu melaporkan perbelanjaan berasingan untuk percetakan dan pos. Perbelanjaan iklan, pos dan percetakan mungkin ditulis di bawah "Perbelanjaan Lain" pada Jadual C.

Kegunaan Perniagaan di Rumah

Anda boleh memotong beberapa perbelanjaan untuk kegunaan perniagaan kediaman anda, terutamanya jika anda mempunyai pejabat rumah. Perbelanjaan ini boleh merangkumi faedah gadai janji, utiliti, insurans dan pembaikan tertentu. Contoh pembaikan termasuk memperbaiki mesin atau komputer faks yang rosak. Anda juga boleh memotong peratusan dari gadai janji anda untuk ruang pejabat yang anda gunakan. Contohnya, jika anda memiliki rumah seluas 2.000 kaki persegi dan pejabat anda seluas 200 kaki persegi, anda mungkin dapat memotong 10 peratus pembayaran gadai janji anda. Walau bagaimanapun, undang-undang cukai boleh berubah setiap tahun. Pastikan anda mempunyai arahan cukai pendapatan persekutuan terbaru sebelum melengkapkan cukai kami, atau hubungi Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.