Idea untuk Mesyuarat Kedai Runcit

Mesyuarat pekerja sering berlaku di persekitaran pejabat, tetapi perjumpaan profesional ini juga berfungsi dalam suasana runcit. Mesyuarat runcit bertujuan untuk menyebarkan maklumat kepada semua pekerja, menangani masalah prestasi dan mendorong persekitaran tempat kerja yang positif. Format, topik dan perancangan khusus menetapkan nada dan tujuan keseluruhan untuk perjumpaan kakitangan runcit.

Raikan Pencapaian

Mesyuarat kedai runcit menyediakan format untuk mengenali kecemerlangan. Berkongsi maklumat mengenai jumlah penjualan yang tinggi atau pencapaian kumpulan lain yang perlu diperhatikan. Tunjukkan pekerja tertentu yang telah melampaui batas dalam pekerjaan mereka. Contohnya, jika anda selalu mempunyai pelanggan yang memuji pekerja tertentu kerana perkhidmatan pelanggannya yang kuat, nyatakan perkara itu dalam mesyuarat. Baca kad komen atau e-mel yang dihantar dari pelanggan yang memuji pekerja tersebut. Ini meningkatkan semangat dengan menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan yang sewajarnya dilakukan oleh pekerja.

Kakitangan Alamat

Kedai runcit yang mempunyai kakitangan yang baik sangat penting untuk memberikan perkhidmatan pelanggan yang memuaskan kepada mereka yang membeli-belah di sana. Menangani masalah atau perubahan kepegawaian semasa perjumpaan pasukan dengan sebahagian besar atau semua kakitangan semasa anda yang hadir. Mengumumkan kekosongan jawatan supaya pekerja dapat merujuk kenalan untuk mengisi jawatan. Sekiranya anda baru sahaja mengambil pekerja baru, gunakan mesyuarat sebagai masa untuk memperkenalkannya kepada semua orang. Berkongsi berita mengenai promosi dalam kakitangan yang ada pada masa ini juga.

Memasukkan Latihan

Mesyuarat kedai runcit adalah peluang untuk mengemukakan masalah latihan kecil. Sebagai contoh, jika terdapat kekeliruan tentang bagaimana melakukan jenis urus niaga tertentu seperti pengembalian, jelaskan prosesnya dalam mesyuarat. Ini memastikan semua orang berada di halaman yang sama dan menyelamatkan anda daripada melatih semua pekerja secara individu. Penggunaan lain untuk perjumpaan adalah memperkenalkan prosedur atau tugas baru di tempat kerja. Bergantung pada berapa lama perjumpaan akan berlangsung, latihan yang anda lengkapkan dalam perjumpaan haruslah agak pendek untuk memastikan pertemuan tetap berjalan.

Penglibatan Kakitangan

Sebagai pengurus, anda biasanya mengendalikan agenda untuk mesyuarat kedai. Semasa merancang perjumpaan, fikirkan cara untuk melibatkan kakitangan secara aktif. Contohnya, minta penyelia mengendalikan bahagian latihan dalam mesyuarat atau biarkan jabatan tertentu memberikan laporan mengenai apa yang dilakukannya. Beri pekerja peluang untuk berkongsi maklum balas atau mengemukakan soalan semasa perjumpaan. Pekerja lebih cenderung menganggap pertemuan itu bermakna jika mereka terlibat daripada hanya duduk dan mendengar.