Bagaimana Menyusun Jabatan Latihan & Pembangunan

Pemohon pekerjaan hari ini sering tidak mempunyai kemahiran yang anda perlukan untuk perniagaan kecil anda. Di samping itu, prosedur khusus anda mungkin memerlukan anda melatih tenaga kerja anda. Kerana anda tidak selalu mengharapkan pekerja tiba siap untuk bekerja dengan cara yang anda perlukan, anda mesti mengembangkan jabatan latihan. Buat rancangan latihan dan arahkan usaha anda untuk mengajar pekerja bagaimana bekerja dengan cara yang sesuai dengan nilai, misi dan matlamat syarikat anda.

Tentukan Keperluan

Sebelum anda membuat bahagian latihan anda, nilaikan keperluan latihan anda. Kenal pasti kemahiran yang anda perlukan sekarang, dan kemahiran yang anda perlukan pada masa akan datang. Kemahiran ini mesti mendorong pengambilan keputusan anda mengenai bagaimana anda akan menyusun jabatan latihan anda. Sebagai contoh, jika anda mendapati bahawa anda memerlukan pekerja yang memahami pemasaran global dan perkhidmatan pelanggan di seluruh dunia, anda boleh menyusun jabatan latihan anda sebagai rangkaian dalam talian, di mana anda menghantar bahan secara elektronik. Sebaliknya, jika anda melihat bahawa anda memerlukan pekerja yang memahami prosedur dan polisi kedai anda, anda harus membuat latihan sebagai persekitaran bilik darjah di kedai dengan pelajar yang hadir secara fizikal sehingga fasilitator dapat membiasakan mereka dengan kedai anda.

Buat Piawaian

Kembangkan ukuran dan tonggak untuk latihan. Fahami dengan tepat kemahiran yang anda harapkan untuk ditunjukkan oleh pekerja setelah tamat latihan, dan tentukan apa yang akan menjadi skor lulus. Keputusan ini membantu anda menyusun jabatan latihan anda dengan menyatakan jenis ujian dan pengukuran yang anda perlukan. Anda boleh menyusun jabatan untuk menyampaikan penilaian kendiri secara elektronik, menguruskan soalan ujian secara langsung, atau melancong ke pelbagai cawangan untuk memerhatikan dan menilai pekerja di persekitaran kerja mereka.

Kaji Gaya Pembelajaran

Individu belajar dengan cara yang berbeza. Tentukan sama ada anda akan menggunakan elemen visual, teks, penyampaian pendengaran atau pendekatan langsung dalam menyampaikan latihan. Anda mungkin perlu menyusun jabatan latihan anda untuk memiliki pereka grafik, penulis, pembicara atau mentor satu-satu, bergantung pada keputusan gaya pembelajaran anda.

Bahan Latihan Reka Bentuk

Berdasarkan keputusan anda tentang apa yang mesti diajarkan, bagaimana latihan akan disampaikan, dan gaya pembelajaran apa yang akan anda tarik, perancang instruksional anda membuat bahan latihan anda. Bahan-bahan ini harus merangkumi penilaian untuk mengukur kemajuan pelatih. Pada ketika ini, anda perlu menggaji atau menugaskan personel ke jabatan latihan anda, walaupun pada mulanya hanya seorang ketua jabatan untuk menangani semua tugas latihan, atau mengatur usaha semua orang di jabatan yang lebih besar.

Menyampaikan dan Merenung

Minta jabatan latihan anda menyampaikan sesi latihan awal anda. Minta maklum balas daripada pelatih, serta cadangan dari kakitangan jabatan latihan. Masukkan perubahan yang diperlukan dan selesaikan struktur organisasi jabatan latihan anda. Tentukan siapa ketua jabatan latihan anda yang akan melaporkannya di syarikat anda, dan sediakan penghubung dengan jabatan yang sesuai, seperti pemasaran, penjualan, penghantaran, inventori dan perkhidmatan pelanggan, untuk menyelaraskan keperluan latihan yang ada dan yang akan datang.