Cara Mengira Peratusan Cukai yang Ditahan

Pelbagai faktor mempengaruhi pengiraan pemotongan dengan kaedah peratusan, termasuk status perkahwinan pekerja dan jumlah pengecualian penangguhan yang dicatatkan oleh pekerja pada borang W-4nya. Menggunakan kaedah peratusan adalah salah satu daripada beberapa kaedah yang disyorkan oleh Internal Revenue Service untuk pengiraan ini. Untuk menahan potongan Medicare dan jaminan sosial dari gaji, lebih banyak peraturan dikenakan untuk apa yang dikenakan cukai berbanding pendapatan yang tidak dikenakan cukai.

1

Gunakan borang W-4, Sijil Elaun Pemotongan Pekerja, untuk menentukan berapa banyak cukai yang harus ditahan dari gaji setiap pekerja. Sekiranya pekerja tidak menyediakan borang W-4, hitung penangguhan seolah-olah dia masih bujang tanpa elaun penahanan. Sekiranya pekerja menyatakan pada W-4nya pemotongan tambahan sekaligus sekaligus di atas jumlah yang diperlukan, anda boleh menolak jumlah sekaligus seperti yang diminta pada W-4.

2

Tentukan jumlah cukai pendapatan persekutuan yang akan ditahan. Penerbitan IRS 15 Jadual 5 memberikan kadar untuk pengecualian tunggal untuk sehari ($ 14.23), seminggu ($ 71.15), dua minggu ($ 142.31), separa bulanan ($ 154.17) dan bulanan ($ 308.33). Seperti yang ditunjukkan dalam Penerbitan 15, jika anda membayar pada minggu dan pekerja mempunyai dua potongan pada W-4nya, kalikan jumlah pengecualian mingguan sebanyak $ 71,15 kali dua untuk jumlah pengecualian mingguan $ 142,30 per minggu. Kurangkan $ 142.30 dari pendapatan minggu itu, dan anda telah menentukan pendapatan bercukai minggu itu.

3

Pergi ke jadual di halaman 36 Penerbitan IRS 15 - dalam bentuk cetak atau dalam talian di IRS.gov. Menggunakan bahagian carta yang sesuai - sama ada berkahwin atau bujang - tentukan jumlah yang akan ditahan berdasarkan pendapatan bercukai minggu itu dan tolaknya dari gaji pekerja untuk minggu itu. Selesaikan potongan ke dolar terdekat.

4

Hitung cukai Medicare (1.45 peratus pada tahun 2011) dan potongan jaminan sosial (4.2 peratus pada tahun 2011) berdasarkan gaji pekerja. Tambahkan nilai pasaran wajar faedah sampingan (kereta syarikat, percutian, dll.) Dan nilai pendapatan tambahan (komisen dan bonus) ke gaji sebelum mengira potongannya. Atau, jika anda mahu, anda boleh mengira potongan berdasarkan gaji tambahan secara berasingan dengan menggunakan kadar rata 25 peratus opsyen untuk upah tambahan.