Apakah Perbezaan Utama Antara Persidangan Telekomunikasi & Persidangan Video?

Mengetahui bahawa telekonferensi merujuk kepada rangkaian teknologi yang jauh lebih luas daripada konferensi video hanya maklumat yang diperlukan untuk membantu anda mengelakkan beberapa kegagalan komunikasi yang memalukan di tempat kerja. Yang pasti, kadang kala telekonferensi dan konferensi video bertindih, yang bermaksud bahawa kedua-dua syarat itu boleh berlaku untuk mengadakan persidangan melalui video. Namun, secara teknikal, mereka tidak selalu dapat ditukar ganti, jadi berusaha memahami perbezaan mereka adalah langkah bijak.

Perbezaannya

Telekonferensi adalah istilah umum yang merujuk kepada mengadakan persidangan dengan sekumpulan orang, yang mana individu tidak semestinya hadir di lokasi yang sama. Untuk mencapai ini, kumpulan mungkin bergantung pada telefon, komputer, televisyen (video), Internet, satelit atau bahkan radio. Sebaliknya, konferensi video juga merujuk kepada kaedah persidangan ini tetapi khusus untuk penggunaan video, yang bermaksud bahawa anda berdua dapat mendengar dan melihat mereka yang sedang mengadakan persidangan.

Kelebihan

Kelebihan telekonferens adalah kelenturannya. Sebagai contoh, jika anda tidak mempunyai peralatan video, seperti kamera web, telekonferensi yang dilakukan melalui telefon adalah keuntungan anda. Walau bagaimanapun, persidangan video memberi anda kelebihan untuk dapat melihat orang yang anda ajak bicara, termasuk ekspresi wajah dan bahasa badannya. Memandangkan betapa pentingnya kinesik sedemikian untuk berkomunikasi dengan berkesan, persidangan video dapat memberikan lebih banyak wawasan mengenai mereka yang anda berniaga.

Kekurangan

Kelemahan bagi beberapa bentuk telekonferensi, seperti melalui telefon, adalah bahawa anda tidak dapat melihat orang yang anda ajak bicara dan dengan itu tidak dapat mengumpulkan seberapa banyak maklumat daripada mereka sebagaimana yang anda dapat dalam konferensi video. Namun, konferensi video kadang-kadang memerlukan lebih banyak peralatan dan, dalam beberapa kes, memberi mandat bahawa anda memperoleh dan menggunakan perisian tertentu untuk berhubung dengan kumpulan persidangan. Oleh itu, persidangan video boleh bermaksud bahawa anda harus melaburkan wang yang tidak anda perlukan untuk menyertai persidangan.

Pertimbangan

Apabila seseorang meminta anda melakukan telekonferensi atau ketika anda mengundang orang lain menjadi bagian dari satu, anda harus menjelaskan apa yang dimaksudkan. Tentukan terlebih dahulu semua yang diperlukan untuk menjadi sebahagian daripada panggilan. Banyak perniagaan bergantung pada program berasaskan Internet, seperti Skype, Google Hangouts, ooVoo dan WebEx, yang menawarkan langganan percuma atau berasaskan yuran untuk beberapa perkhidmatan telekonferens dan konferensi video (lihat Sumber).