Rancangan Pemasaran untuk Butik Pakaian

Butik pakaian berbeza dengan kedai pakaian runcit biasa yang menjual ke pasar khusus yang sangat khusus. Demografi untuk jenis kedai ini ditakrifkan secara sempit. Oleh itu, rancangan pemasarannya mesti dirancang dengan teliti untuk menarik pasarnya yang unik.

Demografi Pelanggan Sasaran

Kriteria pertama untuk butik pakaian adalah menentukan pelanggan sasarannya dengan teliti. Adalah penting untuk mengetahui apakah pakaian tersebut akan dijual kepada remaja yang mencari seluar jeans dengan harga tinggi atau adakah pakaian tersebut akan dijual kepada ibu mengandung yang ingin memakai pakaian bersalin yang lebih bergaya.

Anda mesti mempelajari segala-galanya mengenai pelanggan sasaran anda dan mengetahui apa yang akan meyakinkan mereka untuk membeli pakaian anda. Berapa kerapkah mereka membeli dan bila? Apakah gaya hidup mereka - apakah mereka tradisional atau trendetters? Media sosial apa yang mereka gunakan, dan apakah cara terbaik untuk berkomunikasi dengan mereka?

Mengenal pasti pasaran sasaran menentukan jenis promosi yang digunakan. Salah satu cara adalah dengan membeli senarai mel berpotensi pelanggan dalam jangkauan geografi anda.

Strategi Produk dan Harga

Pakaian di butik mestilah berbeza dengan pakaian pertandingan. Lihat produk yang dimiliki pesaing anda dan lihat strategi harga mereka. Anda mesti mempunyai gaya pakaian yang unik yang menonjol dari orang ramai dan yang menjadikan kedai anda sebagai tempat untuk dikunjungi untuk reka bentuk khasnya.

Iklan dan Laman Web

Pengiklanan butik tersebut harus menonjolkan keunikan barangan kedai. Butik mesti mempunyai reka bentuk yang konsisten untuk logo dan skema warnanya. Tema ini harus digunakan secara konsisten pada surat, papan tanda dan bahan pemasaran lain.

Setiap perniagaan perlu mempunyai laman web. Ini telah menjadi kebiasaan bagi calon pelanggan memperoleh maklumat mengenai perniagaan. Mempunyai laman web adalah kaedah terbaik untuk menampilkan gambar unik untuk butik anda. Ia berguna sebagai pameran produk dan untuk menunjukkan bagaimana mereka berbeza dari persaingan.

Jualan dan Acara

Acara khas adalah peluang untuk menarik lebih banyak lalu lintas. Pengguna selalu berminat dengan sesuatu yang baru dan berbeza. Acara boleh dipromosikan melalui surat biasa, e-mel kepada pelanggan yang ada dan iklan di surat khabar dan majalah tempatan. Kupon boleh digunakan sekali-sekala, tetapi tidak begitu kerap sehingga gambar itu menjadi murah.

Perkhidmatan Pelanggan Teladan

Kakitangan jualan harus berpengetahuan mengenai produk di kedai dan memahami bagaimana setiap pakaian itu unik. Setiap item boleh mempunyai cerita mengenai kualiti, pembinaan, jenis bahan dan dari mana asalnya. Penjual di butik lebih mesra pelanggan daripada kakitangan jualan di sebuah kedai kotak besar.

Tetapkan Matlamat Jualan dan Keuntungan

Untuk membenarkan kos pemasaran dan iklan, tetapkan tujuan penjualan dan keuntungan yang mesti dicapai. Kenal pasti produk yang paling laris dan mempunyai keuntungan tertinggi. Kadang-kadang, mungkin perlu diperbaiki barisan produk anda.

Selalu menilai hasil usaha pemasaran anda dan mengukur pulangan pelaburan.

Rancangan pemasaran untuk butik pakaian melibatkan mengenal pasti sasaran demografi dan mencari produk unik yang memenuhi minat mereka. Pemilik butik pakaian perlu sentiasa mencari pakaian yang sukar dicari dan tidak terdapat di kedai pesaing.

Kempen pemasaran yang berkesan melibatkan promosi yang konsisten dengan surat, brosur dan iklan di surat khabar.