Cara Menghantar Cadangan Yang Akan Diterima Dengan Senjata Terbuka

Apabila perniagaan anda ingin menarik pelanggan baru, anda boleh menulis cadangan. Dokumen ini mungkin sebagai tindak balas kepada permintaan formal oleh calon pelanggan yang mencari penyelesaian terbaik untuk projek, atau juga merupakan cadangan yang tidak diminta yang meyakinkan klien untuk menggunakan anda. Walau apa pun, penting untuk menonjol daripada orang ramai dengan cadangan yang akan diperhatikan.

1

Baca arahan dengan teliti jika anda menjawab permintaan untuk cadangan, yang sering disebut permintaan untuk cadangan, atau RFP. Sekiranya anda membuat dokumen yang tidak diminta, pertimbangkan untuk menggunakan templat cadangan untuk meningkatkan kreativiti dan memastikan anda sentiasa berada di landasan. Templat banyak tersedia untuk dimuat turun sesuai dengan perisian dan sering percuma.

2

Ikuti sebarang arahan pada surat tersebut. Pelanggan yang menerima timbunan cadangan setinggi 3 kaki akan mencari alasan untuk menghilangkan calon untuk mengurangkan beban kerja dan menjadikannya lebih mudah untuk membuat keputusan. Sekiranya penawaran anda menyimpang dari permintaan, dia akan mengeluarkannya dari pertimbangan tanpa membacanya.

3

Pastikan tulisan anda menyentuh semua bidang permintaan yang diminta, yang akan dinyatakan dengan jelas dalam permintaan. Untuk cadangan yang tidak diminta, bahagian-bahagian ini biasanya merangkumi pernyataan mengenai keperluan dan masalah pelanggan, penyelesaian dan bagaimana syarikat anda dapat menyediakannya, dan kos dalam masa dan wang.

4

Kemukakan penyelesaian dari segi bagaimana anda dapat memenuhi keperluan pelanggan, dan bukan dari segi betapa hebatnya syarikat anda. Tekankan kelebihan mengupah syarikat anda dan bukannya orang lain. Sebagai contoh, daripada hanya menyatakan bahawa anda mempunyai pekerja pemasangan yang paling banyak dan mesin pemprosesan terkini, terangkan bagaimana ukuran dan kecanggihan teknikal pasukan anda dapat membekalkan pelanggan dengan dua kali ganda bahagian yang diperlukan dalam separuh masa.

5

Berikan nama, fakta dan angka yang konkrit untuk mengaitkan bagaimana anda menyelesaikan masalah pelanggan sebelumnya. Sebagai contoh, terangkan bagaimana syarikat anda meningkatkan penjualan sebanyak 50 peratus untuk XYZ Furniture atau menggandakan pendapatan menjadi $ 1.5 juta untuk Johnson Furniture. Jangan lupa untuk memasukkan maklumat hubungan pelanggan supaya calon pelanggan dapat mengesahkan maklumatnya sendiri. Ini meningkatkan kredibiliti anda.

6

Sertakan senarai semua kakitangan anda yang akan terlibat dalam pekerjaan, maklumat hubungan dan bios mereka. Walau bagaimanapun, pastikan maklumat berkenaan secara khusus dengan pelanggan. Sebagai contoh, jangan bincangkan penghargaan iklan anda jika cadangan anda adalah untuk meningkatkan proses kerja pelanggan.

7

Berikan contoh kerja anda jika boleh. Untuk agensi pengiklanan dan perniagaan kreatif lain, ini mungkin brosur atau pautan laman web. Sekiranya perniagaan anda menyangkut pembuatan dan produk anda terlalu besar atau mahal untuk diberikan, cari penerangan atau ulasan pihak ketiga mengenai proses anda, seperti dari surat khabar atau majalah.

8

Ketepikan cadangan anda selama beberapa hari dan kemudian kaji semula untuk membetulkan kesilapan yang mungkin anda lupakan. Mintalah sepasang mata yang lain untuk melihat kesalahan ejaan dan kesalahan tatabahasa. Berhati-hati dengan maklumat yang berkaitan dengan pelanggan, seperti namanya. Sekiranya cadangan anda sempurna, dia akan menganggap karya anda akan mencapai tahap keahlian.