Cara Meningkatkan Kualiti Video di Media Player

Windows Media Player menawarkan kawalan untuk meningkatkan kualiti persembahan video anda. Alat kawalan yang kurang dikenali ini menawarkan penyesuaian berasingan untuk rona, tepu, kecerahan dan kontras. Melaraskan rona mempengaruhi keseluruhan skema warna video. Ketepuan menyesuaikan intensiti setiap warna. Kecerahan meredup atau mencerahkan video yang dipaparkan dengan mengubah berapa banyak putih atau hitam yang disertakan dalam warna. Kontras mengubah perbezaan antara warna terang dan gelap.

1

Klik butang "Tukar ke Sekarang Bermain" di kanan bawah pustaka media Windows Media Player, atau klik dua kali video untuk mula menontonnya. Sekiranya anda sudah berada dalam mod Main Sekarang, langkau langkah ini.

2

Klik kanan di mana sahaja pada video, klik "Peningkatan" dan pilih "Tetapan Video."

3

Klik dan seret slaid "Hue", "Saturation", "Brightness" atau "Contrast" untuk menyesuaikan kualiti video. Menggerakkan slaid ke kanan akan meningkatkan nilainya; menggerakkannya ke kiri mengurangkan nilainya. Semasa anda membuat penyesuaian, video akan disesuaikan secara automatik untuk membantu anda secara visual menentukan tahap yang sesuai.

4

Klik "Reset" jika anda ingin mengembalikan tetapan ke nilai lalai mereka.

5

Klik "X" di kanan atas tetingkap Tetapan Video untuk keluar dari kawalan.