Bolehkah Pemilik LLC Bertanggungjawab atas Operasi Penipuan Syarikat?

Syarikat tanggungan terhad melindungi aset peribadi anda dari hutang perniagaan. Anda membayar cukai seperti perkongsian atau hak milik tunggal, melaporkan bahagian pendapatan dan perbelanjaan perniagaan anda sebagai pendapatan peribadi. Seperti syarikat, LLC mewujudkan tembok antara aset peribadi dan perniagaan anda. Sekiranya syarikat anda berhutang, akaun bank, rumah dan kereta anda biasanya selamat. Terdapat pengecualian, namun.

Mencucuk Tudung

"Menusuk kerudung" adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan apa yang berlaku apabila pengadilan memutuskan bahawa anda dan pemilik bersama anda tidak berhak melindungi aset peribadi anda. Sebab umum adalah teori "alter ego" - anda menganggap aset dan dana syarikat sebagai milik anda dan bukan sebagai harta entiti undang-undang yang berasingan. Sekiranya mahkamah membatalkan status berasingan LLC dan LLC tidak dapat membayar hutangnya, pemiutang boleh menuntut anda untuk kepuasan.

Penipuan

Penipuan juga merupakan alasan untuk mencucuk tudung dan membuat anda bertanggungjawab. Sebagai contoh, jika anda sebagai pemilik LLC mengambil pinjaman bagi pihak syarikat, kerana mengetahui bahawa LLC tidak mampu membayarnya kembali, pengadilan mungkin memutuskan bahawa tabir perlindungan harus dicucuk. Ini tidak berlaku untuk semua pemilik: jika salah satu pemilik bersama anda melakukan penipuan, misalnya, itu tidak memberi hak kepada pemiutang LLC untuk menuntut aset peribadi anda, hanya untuk pihak yang bersalah.

Undang-undang Negeri

Apa yang dimaksudkan dengan penipuan yang bertudung bergantung pada undang-undang negara dan keputusan pengadilan. Dalam satu kes Maryland, LLC pemilik tunggal menandatangani kontrak walaupun hampir tidak mampu bayar dan tidak membuat pembayaran yang dijanjikan kepada pihak lain. Pihak lain memenangi tuntutan awal, tetapi kalah atas rayuan. Mahkamah banding memutuskan bahwa tidak ada bukti konklusif yang pemiliknya sengaja menghindari kewajibannya atau bahawa dia telah berusaha menipu pihak kedua. Tudungnya tetap utuh.

Tetap Dimaklumkan

Sekiranya anda bimbang aset anda terdedah, bercakap dengan peguam yang berpengetahuan mengenai undang-undang yang berkaitan adalah langkah bijak. Adalah idea yang baik untuk mengemas kini pengetahuan anda secara berkala. Di Texas, misalnya, terdapat banyak teori tentang kapan penipuan cukup serius untuk menembus tabir, dan satu kes pengadilan dapat mengubah teori mana yang berlaku. Pada tahun 1989 badan perundangan menulis ulang undang-undang untuk memperluas perlindungan kepada pemilik dalam kes penipuan korporat dan peraturan yang disemak ini juga berlaku untuk LLC.