Cara Membuat Rancangan Perniagaan Ringkas

Rancangan perniagaan dapat membantu menguraikan tujuan perniagaan anda dan membuktikan bagaimana anda merancang menjana pendapatan. Menyusun semua matlamat perniagaan dan laporan kewangan anda ke dalam satu dokumen akan membantu anda menyampaikan perniagaan anda ke bank jika anda perlu memohon pinjaman atau meyakinkan pelabur swasta untuk melabur dalam perniagaan anda. Rancangan perniagaan adalah dokumen yang harus anda kemas kini secara konsisten untuk memastikan maklumat kewangan terkini dan untuk menentukan matlamat baru.

1

Tentukan tujuan perniagaan anda. Anda harus memendekkan keterangan perniagaan anda, menggambarkan industri dalam satu perenggan, produk yang lain, dan perniagaan dan faktor kejayaannya dalam tiga atau empat perenggan yang akan mengakhiri penyataan.

2

Siapkan rancangan pemasaran anda. Tentukan sasaran pasaran anda, struktur harga, penghantaran dan pengedaran, dan bagaimana anda akan mempromosikan perniagaan anda. Lakukan analisis terperinci mengenai persaingan anda dan nyatakan bagaimana syarikat anda dapat memperoleh bahagian dari perniagaan dalam industri anda.

3

Kenal pasti jika dan bila anda akan mengambil pekerja. Kenal pasti prosedur untuk operasi perniagaan anda, termasuk penganggaran. Sekiranya anda mengembangkan produk, anda perlu menentukan prosedur yang berkaitan dengan pengembangan produk.

4

Kumpulkan data kewangan mengenai perniagaan anda. Sekiranya anda belum berniaga, di sinilah anda akan memproyeksikan kos yang berkaitan dengan perniagaan anda berbanding pendapatan yang anda ingin bawa. Semasa anda terus berniaga, bina dokumen untuk ditambahkan ke rancangan perniagaan anda setiap suku tahun. Sertakan semua kunci kira-kira, penyata untung dan rugi, dan ringkasan pendapatan.

5

Kumpulkan semua dokumen sah untuk dimasukkan ke dalam rancangan perniagaan. Di sini anda ingin memasukkan penyata cukai, maklumat pinjaman, perjanjian francais, kontrak sewa bangunan dan dokumentasi lain yang akan menunjukkan institusi kewangan yang anda sokong.

6

Sediakan dokumentasi anda untuk pembentangan. Tambahkan halaman sampul ke awal rancangan perniagaan anda yang memaparkan nama perniagaan, judul "Rancangan Perniagaan", tarikh, alamat, telefon, e-mel dan laman web. Tambahkan juga halaman senarai kandungan supaya penonton dapat menavigasi terus ke bahagian yang paling mereka minati.