Kelemahan Orientasi Pasaran

Strategi orientasi pasar adalah pendekatan perniagaan di mana syarikat berusaha untuk mengenal pasti kehendak dan keperluan pelanggan dan menghasilkan produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan. Hasilnya, orientasi pasaran yang berjaya memerlukan tumpuan pelanggan yang tinggi. Walaupun orientasi pasaran dapat menawarkan sejumlah keuntungan, potensi kerugian ada.

Perubahan Tetap

Orientasi pasaran sering memerlukan perniagaan untuk mengubah arah dengan cepat untuk mengikuti permintaan pelanggan mereka yang terus berubah. Ini bererti anda harus meninggalkan produk atau perkhidmatan yang anda telah menghabiskan banyak masa dan wang untuk berkembang sejurus selepas pengenalannya. Anda mungkin juga perlu kerap mengubah proses dalaman anda, yang menimbulkan cabaran tambahan bagi kakitangan anda. Sekiranya anda tidak dapat mengikuti, anda menghadapi risiko kehilangan bahagian pasaran kepada pesaing yang lebih gesit.

Skop yang Lebih Luas

Menurut laman web Venture Republic, strategi orientasi pasaran yang berkesan memerlukan usaha yang terkoordinasi di seluruh organisasi anda. Dalam lingkungan berasaskan orientasi produk, perhatian untuk memenuhi permintaan pelanggan mungkin berada di bawah bidang jabatan pemasaran dengan sedikit penglibatan dari bidang lain. Dalam persekitaran berasaskan orientasi pasar, fungsi yang berbeza seperti sumber manusia, kewangan dan pengeluaran semuanya harus berada di halaman yang sama dari sudut pandang pemasaran untuk memastikan keperluan pelanggan terus dipenuhi.

Pelaburan dalam Penyelidikan

Strategi orientasi pasaran biasanya memerlukan pelaburan yang besar dalam penyelidikan pasaran agar anda dapat memahami dan menjangkakan perubahan keperluan pelanggan anda. Sekiranya syarikat anda adalah syarikat kecil yang tidak mempunyai kepakaran atau tenaga kerja dalaman, ini mungkin bermaksud anda perlu mengambil perkhidmatan firma penyelidikan pasaran bebas. Walaupun ini mungkin membayar dividen dalam jangka panjang, ia tetap merupakan perbelanjaan perniagaan dimuka.

Merancang Cabaran

Strategi orientasi pasaran dapat menjadikannya lebih sukar untuk merancang masa depan. Malah penyelidikan pasaran yang paling luas tidak dapat meramalkan masa depan dari segi permintaan pelanggan dengan tepat. Daripada mengambil pendekatan proaktif dan agresif untuk merancang, anda mungkin menunggu untuk melihat perubahan apa yang berlaku sebelum membuat keputusan perniagaan utama. Kakitangan anda juga mungkin mempunyai kebimbangan bahawa perubahan besar dalam permintaan pelanggan akan membahayakan daya maju perniagaan dan pekerjaan mereka di masa hadapan.