Psikologi Warna untuk Reka Bentuk Restoran

Dengan semua yang lain sama, semakin berkesan reka bentuk restoran menggunakan warna untuk mewujudkan imej, mewujudkan suasana dan membangkitkan selera pelanggan, semakin besar peluang untuk kejayaan jangka panjang. Warna menambahkan lagi lapisan rangsangan deria dan mempunyai kaitan psikologi dengan deria bau dan juga dengan selera makan. Seperti yang ditunjukkan oleh Persatuan Perunding / Pereka Warna Antarabangsa, "kita makan dengan mata kita." Ini menjadikan warna penting dalam setiap aspek reka bentuk restoran yang berjaya.

Persepsi Warna dan Ruang

Warna boleh digunakan untuk mengubah persepsi ruang dan membantu mewujudkan tahap keakraban yang lebih besar atau lebih rendah. Skema warna pastel dan warna ringan dan sejuk - yang ada di sisi roda warna biru - cenderung surut, menjadikan ruang kecil terasa lebih besar tetapi juga kurang formal dan kurang intim. Sebaliknya, warna gelap dan hangat cenderung menghadap ke depan, menjadikan ruang yang luas tidak hanya terasa lebih kecil, tetapi lebih personal dan intim.

Intensiti Warna

Keamatan warna sama pentingnya dengan pilihan warna dalam menghasilkan tindak balas yang diinginkan. Intensiti menerangkan sama ada warna dalam keadaan tulen, seperti merah atau biru, atau diredam dengan pelengkap untuk mengubah tahap ketepuannya. Contohnya, warna kuning, sangat sesuai untuk kawasan sarapan di restoran, dapat mewujudkan suasana ceria dan gembira. Memperkenalkan hijau, yang lebih bersifat reflektif, mengubah penampilan warna kulit dan makanan tertentu. Akibatnya, warna kuning muda boleh memberi kesan yang mengganggu.

Warna dan Imej Restoran

Warna dapat digunakan untuk memproyeksikan gambar restoran yang dicari seperti chic kelas atas, restoran keluarga atau restoran makanan segera. Warna primer yang tebal seperti merah, kuning dan hijau, bersama dengan pencahayaan yang terang, sangat sesuai untuk restoran makan kasual atau restoran makanan segera kerana ia mendorong perolehan cepat. Warna senyap dan halus yang tidak terlalu terang dan tidak terlalu terang menimbulkan suasana keluarga yang santai dan santai yang dapat membuat pelanggan berbual dengan kopi selepas makan. Menggabungkan warna merah, hitam dan emas ke dalam reka bentuk restoran membantu mewujudkan imej bergaya kelas atas.

Warna Neutral dan Putih

Menggabungkan skema warna netral di dinding dan lantai meningkatkan pilihan fleksibiliti restoran untuk mengubah suasana bilik dengan menggunakan warna yang berbeza pada meja, pinggan mangkuk dan aksesori untuk menghasilkan kesan yang berbeza. Nutral nada-nada melengkapkan warna kulit serta penampilan makanan, menjadikannya pilihan yang baik untuk meja restoran. Putih, bagaimanapun, tidak selalu menjadi pilihan terbaik untuk disertakan dalam reka bentuk restoran. Putih bukan sahaja cenderung meneutralkan warna makanan, tetapi juga dapat menyebabkan silau.