Kelebihan Penilaian Pekerjaan kepada Organisasi

Penilaian pekerjaan yang berkesan membantu pekerja memahami apa yang dilakukannya dengan baik dan sama ada dia mempunyai kemampuan melebihi fungsi pekerjaannya sekarang. Bagi organisasi, penilaian pekerjaan dapat membantu organisasi melaksanakan struktur gaji yang berkesan dan berkembang dengan cekap. Memahami faedah tinjauan pekerjaan kepada syarikat dapat membantu pengurus membuat persiapan, dan melaksanakan, penilaian pekerja mereka dengan lebih baik.

Selaraskan Struktur Gaji

Salah satu sebab utama syarikat menggunakan penilaian pekerja adalah untuk menentukan sama ada struktur gaji syarikat disusun dengan betul. Penilaian dapat membantu mengenal pasti pekerja yang berprestasi tinggi dan membantu meningkatkan produktiviti syarikat.

Dengan menggunakan hasil penilaian pekerjaan, pasukan eksekutif dapat menentukan di mana kenaikan gaji diperlukan dan di mana mungkin juga perlu untuk menyesuaikan penurunan gaji berdasarkan prestasi pekerja. Walaupun penyesuaian ke bawah tidak selalu dapat dilakukan apabila pekerja mempunyai kontrak atau sokongan kesatuan. Sentiasa selidiki kesahihan pemotongan gaji sebelum melaksanakan prosesnya.

Berikan Kemas Kini Latihan

Penilaian pekerjaan pekerja perlu menjadi proses interaktif antara pengurus dan pekerja. Dengan menilai prestasi pekerja, pengurus dapat membantu mengenal pasti bidang di mana setiap pekerja memerlukan peningkatan. Dengan menggunakan maklumat ini, syarikat dapat mengembangkan jadual latihan yang akan membantu memperkuat kemahiran pekerja sehingga setiap pekerja dapat menjalankan tugasnya dengan cekap.

Penilaian pekerjaan juga dapat mengenal pasti pekerja yang luar biasa, dan mereka dapat ditempatkan dalam program latihan yang dapat membantu menonjolkan keterampilan mereka di atas rata-rata. Ini adalah peluang untuk mendorong kemajuan pada pekerja yang tergendala dalam kedudukan mereka sekarang.

Kenalpasti Calon Pengurus

Syarikat yang berjaya memerlukan pemimpin yang kompeten, dan penilaian pekerjaan dapat membantu mengenal pasti pekerja yang mungkin merupakan prospek pengurusan. Dengan mengenal pasti calon manajerial yang berpotensi, sebuah syarikat dapat mengembangkan rencana personel yang akan merangkumi promosi dalaman dan penggunaan bakat yang memiliki pengalaman dengan syarikat tersebut.

Melakukan penilaian pekerjaan dapat menunjukkan pekerja yang berprestasi tinggi sambil membuka pintu untuk menganalisis kecekapan mereka untuk kenaikan pangkat. Ini hampir boleh sebagai temu ramah pekerjaan sambil menyamar sebagai tinjauan asas.

Rancangkan proses tinjauan anda agar bertepatan dengan keperluan pengurus baru. Ini menjadikan keseluruhan proses berjalan lancar dan anda mempunyai kemampuan untuk menawarkan kedudukan baru di tempat atau dalam jangka masa yang singkat setelah melakukan semakan penuh.

Memperluas Kumpulan Bakat

Penilaian pekerjaan membantu mengenal pasti pekerja yang mempunyai kemampuan melebihi fungsi pekerjaan mereka sekarang. Ini membolehkan syarikat mendapatkan idea yang lebih baik mengenai tahap bakat yang ada di rumah dan jangkauan pekerjaan yang dapat diliputi oleh pekerja.

Ketika syarikat sedang mempertimbangkan untuk membuka jabatan baru, ia dapat melihat penilaiannya terhadap pekerja semasa untuk mencari bakat yang berpengalaman untuk mengisi jabatan baru sebelum membelanjakan wang untuk mengambil dan melatih pekerja baru. Ini juga berguna semasa jabatan ditutup dan syarikat perlu menentukan pekerja mana yang harus disimpan dan pekerja mana yang akan dilepaskan.

Pada masa kemerosotan ekonomi, tinjauan pekerja sangat ditakuti tetapi perlu untuk memahami pekerja mana yang paling banyak memberi nilai kepada syarikat. Pekerja yang mempunyai rekod kehadiran lewat dan prestasi yang buruk sering kali dipisahkan ke pusingan pertama pemberhentian pekerja kecuali jika mereka dilampirkan dengan pendapatan dan mempunyai rekod terbukti membekalkan aliran tunai dan hasil yang sangat diperlukan kepada syarikat.