Kepentingan Analisis Marginal dalam Ekonomi Pengurusan

Mendapatkan setiap kelebihan dalam perniagaan anda adalah penting. Menggunakan teknik analisis yang tepat dan teori perniagaan terkini akan membantu perniagaan anda berjaya. Prinsip ekonomi, terutamanya ekonomi pengurusan, dapat memberi anda kelebihan. Menggunakan analisis marginal dalam ekonomi pengurusan dapat membantu membuat keputusan perniagaan - dari pengambilan pekerja tambahan hingga menghabiskan waktu berjam-jam untuk projek.

Teori Ekonomi dalam Perniagaan

Setiap keputusan dalam perniagaan terasa seperti persimpangan jalan. Mempunyai teori ekonomi untuk membantu membuat keputusan perniagaan dapat menjadikan perniagaan tetap fokus untuk mengoptimumkan keuntungan. Ekonomi pengurusan adalah penerapan teori ekonomi untuk perniagaan dan diajar dalam banyak program MBA. Pemilik dan pengurus perniagaan boleh menggunakan alat ini untuk membantu menentukan harga dan keputusan output, memandu proses pengeluaran atau bahkan mempengaruhi pilihan kualiti produk.

Analisis Produk Seterusnya

Selalunya, keputusan pertumbuhan perniagaan berdasarkan peningkatan keuntungan. Analisis marginal membantu memecah keputusan ini menjadi lebih kecil sehingga dapat difahami dan dioptimumkan dengan lebih baik. Pemikiran utama adalah bahawa dengan menyiasat pengeluaran hanya item seterusnya - iaitu kos dan faedah satu produk tambahan - keputusan ya atau tidak dapat dibuat. Ringkasnya, adakah keuntungan dari menghasilkan produk tersebut melebihi kos pengeluaran? Sekiranya jawapannya adalah ya, maka keuntungan, dan pilihan anda, dibuat.

Lebih Banyak Produk Seterusnya

Apabila anda mempunyai matrik keputusan yang baik, mengapa berhenti di situ? Sekiranya membuat satu produk tambahan adalah baik, maka membuat lebih banyak produk tambahan adalah lebih baik. Anda boleh menggunakan analisis marginal untuk membantu mencari jumlah pengeluaran yang optimum. Dengan setiap peningkatan jumlah produk dan setiap keuntungan berbanding analisis kos, pemilik perniagaan dapat menilai tahap pengeluaran optimum: apabila keuntungan dari produk tambahan sama dengan kos. Pada tahap ini, keuntungan yang diperoleh dengan membuat unit tambahan akan sama dengan sifar, yang bermaksud bahawa tidak ada insentif untuk menghasilkan satu unit lagi.

Permohonan Marginal

Analisis berdasarkan satu unit tambahan dan dioptimumkan sehingga keuntungan dan kos sifar dapat diterapkan pada pelbagai proses perniagaan. Proses pengeluaran boleh berkisar dari membuat lebih banyak produk, hingga bekerja lebih banyak jam pada projek untuk meningkatkan kualitinya, hingga menambahkan lebih banyak fitur ke aplikasi web atau mengambil lebih banyak tenaga kerja untuk kru kerja. Analisis marginal juga berguna dalam menetapkan harga atau menilai insentif untuk kakitangan penjualan. Konsep menilai apa yang berlaku dengan perubahan tambahan dan bagaimana mengoptimumkan hubungan antara faedah dan kos dapat diterapkan pada kebanyakan proses perniagaan.