Cara Menghidupkan Perniagaan Fledgling

Perlu beberapa tahun perniagaan yang baru untuk bangun, berjalan dan menguntungkan. Rembatan dan lebam di sepanjang jalan berpotensi menggagalkan perniagaan dan mengirimkannya ke arah bawah. Mengenalpasti masalah dan membalikkan keadaan sebelum mencapai titik yang tidak mustahak sangat penting untuk memastikan kestabilan dan kejayaan operasi.

Semak semula Rancangan Perniagaan

Perniagaan anda harus mempunyai rancangan perniagaan yang komprehensif sebelum anda membuka pintu. Sekiranya anda melewati langkah ini, kembali ke asas dan rujuk objektif operasi, penyelidikan pemasaran dan rancangan kewangan anda untuk memberi anda peta jalan untuk diikuti. Sekiranya anda mempunyai rancangan perniagaan, kunjungi semula dan cari bahagian dalam rancangan tersebut. Tentukan sama ada anda memenuhi matlamat dan objektif yang anda nyatakan, dan jika tidak, nilailah ke mana keadaan berjalan lancar dan ambil langkah pembetulan untuk kembali ke landasan.

Kurangkan Perbelanjaan

Sekiranya syarikat anda mengalami pendarahan wang atau gagal menjana keuntungan yang dijangkakan, kurangkan perbelanjaan dengan banyak keperluan sehingga organisasi anda kembali tegak dan hitam. Lakukan tinjauan belanjawan dan hapuskan semua perbelanjaan yang tidak perlu. Contohnya, hilangkan kedudukan yang berlebihan, singkirkan kemewahan dan pertimbangkan untuk menggunakan pekerja sambilan atau kontrak sebagai kaedah untuk menjimatkan cukai gaji, faedah dan kos operasi overhed.

Tetapkan Agenda Pemasaran

Sekiranya perniagaan gagal berkembang kerana inisiatif pemasaran atau periklanan yang tidak difahami, buat rancangan pemasaran komprehensif yang membantu anda mengenal pasti dan mengejar pasaran sasaran anda. Lakukan penyelidikan pasaran untuk menilai bagaimana harga, produk dan perkhidmatan anda bersaing dengan persaingan anda, dan cari cara untuk memimpin diri anda. Sebagai contoh, tambahkan perkhidmatan tambahan yang tidak dimiliki oleh pesaing anda, tetapkan lebih banyak waktu perniagaan yang mesra pelanggan atau berikan tahap perkhidmatan yang lebih peribadi untuk menarik pelanggan baru.

Bercakap dengan Pelanggan

Tinjau pelanggan anda dan ketahui apa yang mereka perlukan yang tidak anda berikan pada masa ini. Sebagai contoh, pelanggan mungkin menginginkan jam yang lebih lama, perkhidmatan yang lebih pantas atau produk yang berbeza. Sekiranya perniagaan itu masuk akal dan nampaknya masuk akal, terapkan pendekatan baru yang akan membantu anda menarik dan mengekalkan lebih banyak pelanggan. Ukur semua usaha proaktif untuk membantu anda menilai apa yang membantu anda menjana pendapatan dan yang tidak.

Meminta bantuan

Rujuk kepada dewan perdagangan tempatan atau pusat pengembangan perniagaan kecil anda dan minta panduan mengenai prosedur operasi perniagaan asas. Organisasi-organisasi ini sering mempunyai kelas, seminar dan sastera yang dapat membantu perniagaan yang baru melakukan audit diri dan menentukan kawasan di mana syarikat tersebut gagal berkembang maju. Juga hubungi bab SCORE tempatan anda, yang memberikan kaunseling percuma dan murah dan dapat membantu usaha perniagaan berisiko menilai rancangan operasi dan membuat strategi untuk mengubah perniagaan.