Cara Menggambarkan Separuh Foto Secara Mendatar di Photoshop

Photoshop adalah alat penyunting gambar yang hebat yang membolehkan anda menyentuh gambar dan membuat pelbagai kesan khas. Hampir semua kesan yang dapat dibayangkan dapat dicapai dengan menggunakan program ini. Salah satu contoh kesan yang digunakan dalam gambar yang dibuat di Photoshop adalah pantulan, serupa dengan kesan cermin yang memantulkan gambar seseorang yang melihatnya.

1

Buka foto yang ingin diedit di Photoshop. Dari bar alat Photoshop, klik "Fail" dan pilih "Buka." Semak imbas fail di komputer sehingga anda menemui gambar yang diinginkan. Sorot gambar dengan mengklik namanya sekali, dan klik butang "Buka".

2

Klik "Gambar" dan pilih "Ukuran Kanvas." Ubah pilihan drop-down menjadi "piksel" dan bahagikan "Tinggi" kanvas menjadi dua. Contohnya, jika ketinggian gambar anda adalah 682 piksel, padamkan nombor dan taip 341 ke dalam kotak. Klik "OK." Photoshop memberi amaran bahawa beberapa kandungan akan dipotong; ini yang anda mahukan.

3

Pilih "Lapisan" di bar alat atas dan pilih "Ratakan Imej."

4

Tekan "Ctrl" dan "J" secara serentak untuk menduplikasi gambar ke lapisan baru.

5

Klik dua kali lapisan bawah pada menu "Lapisan". Taipkan nama baru untuk lapisan, seperti "Lapisan Refleksi" ke dalam bidang "Nama" dan klik "OK."

6

Tekan "Ctrl" dan "T" secara serentak pada papan kekunci anda untuk mengaktifkan alat "Transformasi Percuma". Klik kanan untuk memunculkan menu dan pilih "Flip Vertical." Lapisan bawah bertukar terbalik.

7

Tekan "C" pada papan kekunci anda untuk mengaktifkan alat "Pangkas". Dengan menggunakan alat pemangkasan, lukis kotak di seluruh kawasan gambar. Cari petak kecil di tengah bawah dokumen, di sekitar gambar yang dipilih. Seret kotak ke bawah untuk membuat kawasan kosong dengan ukuran gambar yang dipilih. Klik di mana sahaja pada dokumen untuk menyahaktifkan alat dan klik butang "Pangkas". Kawasan baru ini digunakan untuk membuat pantulan.

8

Tekan kekunci "V" pada papan kekunci anda untuk mengaktifkan alat "Pindahkan". Gerakkan lapisan pantulan bawah, atau lapisan terbalik, ke bahagian bawah kanvas. Gerakkan lapisan terbalik sehingga tepi kedua-dua gambar menyentuh.

9

Sapukan topeng ke lapisan pantulan dengan mengklik pada butang "Topeng" bulat pada palet "Lapisan" dan pilih "Gradient." Klik pada pilihan "Foreground to Transparent" di menu "Gradient". Ini adalah pilihan di mana warna mula padat dan memudar ke kanvas lutsinar. Pilih "Linear" sebagai "Style" dan taipkan "90" untuk sudut. Klik "OK."

10

Klik "Fail" pada bar alat Photoshop dan pilih "Simpan Sebagai." Pilih lokasi dan nama fail untuk gambar yang dipantulkan.