Cara Membuat Data Excel Mendatar

Apabila anda mula segar dalam Microsoft Excel, anda mempunyai dua pilihan untuk memasukkan data - mendatar dan menegak. Tetapi setelah memasukkan data menegak atau kolumnar, dapat menyebabkan kesalahan untuk mencoba menaip ulang atau menyeret data sel secara berasingan ke dalam format mendatar atau baris. Sebaliknya, manfaatkan salah satu pilihan Excel yang lebih tersembunyi, transposisi, yang secara automatik membalikkan data Excel ke kedudukan mendatar. Anda mengawal sel mana yang disertakan dan di mana ia muncul.

1

Lancarkan Microsoft Excel. Klik tab "Fail" dan pilih "Buka." Arahkan ke spreadsheet dengan data untuk menukar ke format mendatar dan klik dua kali fail tersebut.

2

Sorot semua sel dalam format lajur atau menegak untuk menukar ke format mendatar.

3

Klik butang "Salin" di sebelah kiri pita. Sel yang dipilih mendapat sempadan garis putus-putus.

4

Klik kursor ke dalam sel untuk memulakan baris mendatar. Anda tidak perlu menyoroti jumlah sel yang sama kerana terdapat data. Contohnya, jika anda mempunyai lapan sel menegak, anda tidak perlu menyorot lapan sel berturut-turut. Cukup klik kursor di sel permulaan baris di mana anda mahu data muncul.

5

Klik anak panah drop-down kecil di bawah butang "Tampal". Klik butang "Transpose", yang tidak berlabel tetapi merupakan butang ketiga dari baris kedua di menu drop-down. Sekiranya anda mengarahkan kursor ke atas ikon, hujung pop timbul akan menunjukkan nama butang. Data sekarang mendatar.

6

Serlahkan sel menegak asal sekali lagi. Klik kanan kawasan yang disorot dan pilih "Hapus Isi" untuk membuang data pendua dari hamparan.